Избирателната комисия тества варианти за съкращаване на времето за гласуване - с прелистване или с прочитане на възможностите за избор. Разпечатването на разписките също отнема повече време, защото на 14 ноември те ще са две. На вота през юли бяха нужни 5 минути, ако избирател стои пред машината и не предприема действия, за да бъде питан дали има нужда от съдействие. Сега това време ще трябва да се намали на 3 минути.

В повечето секции ще има по две машини
Ако бъдат закупени още 1600 устройства, в голяма част от секциите, където се гласува с машини, ще са поставени не една, а две. По закона за Изборния кодекс в секциите с над 300 избиратели в страната и в чужбина се гласува само и единствено с машини, а сега желанието на избирателната комисия е в секциите, където на 4 април и 11 юли са гласували над 320 души, устройствата да са две. От ЦИК смятат, че границата трябва да се смъкне на 310 или 300 избиратели. На вота през юли по две устройства заради големия брой избиратели имаше в 1115 секции в България и в 148 зад граница.
 Гласуване с една карта и за двата вота
Гласуване с една карта и за парламент, и за президент е предложението на ЦИК, но все още не е окончателно. Според комисията, ако на много места има по две машини, това означава, че картите в оборот ще са четири и това ще създаде объркване. Ще се вади ли картата между двете гласувания обаче, тепърва ще се уточни. Обсъжда се и дали при поставяне на картата за гласуване в машината ще се визуализира директно едната бюлетина, или избирателят ще бъде питан за какво иска да гласува – за парламент или за президент. Автоматично да се зарежда втората бюлетина след първия избор прави гласуването по-интуитивно за избирателите, смятат от изборната комисия. Според тях една разписка и за двата избора спестява усилие на избирателите и намалява възможните грешки, важни при контролното преброяване. Но ако все пак се реши отпечатване на две отделни разписки, те трябва да са с различна дължина, за да може гласоподавателят да разграничи в коя кутия да я пусне.
21 партии и 7 коалиции
21 партии и 7 коалиции се регистрираха за участие в изборите на 14 ноември. Отказ от регистрация е получила само „Българско лято“ на Васил Божков. Причината е, че оттам не са предоставили в ЦИК пълен комплект документи. На изборите на 11 юли сме избирали между 15 партии и осем коалиции, или общо 23 формации.