Машинно гласуване, трети път избори за парламент и прецедент в най-новата история на България с едновременен избор на президент и депутати – това са само част от нещата, с които ще се срещнем на 14 ноември. Дотогава има повече от месец и тепърва предстои избистряне на детайлите, но ЦИК, Външно министерство, посолствата и организациите от доброволци в чужбина вече подготвят вота на пълни обороти. Какво се знае досега?

Секциите зад граница
За изборите 2 в 1 през ноември българите зад граница ще гласуват в 67 държави. 672 са секциите, които ще бъдат автоматично открити, защото в тях на предишните избори са гласували над 100 души. Допълнителни секции ще бъдат отворени в местата, където има подадени най-малко 40 заявления за гласуване. Засега само осем държави - Австрия, Великобритания, Молдова, Словакия, Словения, Турция, Франция и Южна Африка - са дали съгласието си нашите сънародници да упражнят правото си на глас. На изборите през юли българите в чужбина можеха да гласуват в 784 секции, като от тях 273 бяха оборудвани с машини в 24 държави. На редовните избори на 4 април броят на секциите извън граница бе значително по-малък 464.
Над 300 заявления в САЩ за 5 дни
Електронни заявления за разкриване на още секции в чужбина ще се приемат до 19 октомври, като за една са необходими поне 40. Най-много заявления в първите часове от работата на системата са подадени от САЩ, Германия и Великобритания. За първите пет дни от началото на подаването 347 българи в Щатите бяха заявили желание, като според данните от платформата „Аз гласувам“ вече има формирани три допълнителни секции.
 Защо има нужда от още машини
България разполага с 11 237 машини за гласуване и ще са нужни още 1600 устройства, за да бъдат проведени изборите спокойно. Секциите в България прогнозно ще бъдат 11 643. Съображението на Централната комисия за повече устройства е била активността на изборите на 11 юли. Според ЦИК по този начин хората ще бъдат по-спокойни да отидат да гласуват. На вота през юли гласуването с машина бе в 9401 секции, като в 1115 бяха оборудвани с по две устройства. От ЦИК смятат, че дори и да не се закупят още машини за вота, изборите отново ще се проведат в съответствие със закона.