Японският министърът на административните въпроси и комуникациите Минору Терада подаде оставка. Терада ще стане третият служител, който губи министерския си портфейл за последните 30 дни.

Оставката му е подадена

заради множество скандали, в които е замесен, съобщи агенция Киодо. Седмичникът Shukan Bunshun съобщи по-рано, че група поддръжници на Терада са платили негови разходи в размер на около $7000 долара, свързани с парламентарните избори през 2021 г. В същото време Терада посочи в официалния доклад, че ги е платил от собствени средства. Експерти на изданието окачествиха подобни действия на министъра като нарушение на избирателния закон на Япония. Освен това имаше общи нередности във финансовите отчети на неговото дружество за подпомагане. По-конкретно, около три години подред в документите на Терада като главен счетоводител е посочено починало лице. Отделно наскоро се появиха подозрения, че по време на предизборната кампания миналата година той е извършил незаконни плащания в брой на някои депутати от местните законодателни органи.

Терада също е платил

около $140 долара през октомври 2018 г., за да присъства на събитие за група, свързана с „Църквата на обединението”. Той не отишъл на събитието поради заетост, но в Япония „Църквата на обединението” е обвинявана в множество измами и изнудване. На 24 октомври бе принуден да подаде оставка един от ключовите членове на правителството, министърът на икономическото възстановяване Дайсиро Ямагива. Причината бе разкритите му контактите с „Църквата на обединението”. На 11 ноември оставка подаде и министърът на правосъдието Ясухиро Ханаши, след като той публично заяви, че работата му до голяма степен е просто да одобрява смъртни присъди.