Босненски съд постанови присъди до 18 години затвор за 10 босненски сърби, признати за виновни в убийството на 24 цивилни босненски мюсюлмани по време на гражданската война в страната преди три десетилетия.

Групата нахлува в две села близо до град, известен днес като Нови град, на 22 юни 1992 г., след като друг член на тяхната босненска сръбска милиция е убит. Те принуждават жителите да напуснат домовете си, според медийните описания на седемгодишния процес. Някои от тях са били отведени в гробище на православна църква, където мъжете са били убити пред очите на техните съпруги и деца, заяви председателят на босненския държавен съд съдията Лейла Конич Драгович.

След това около 90 мъже са били отведени в мюсюлманско гробище, където са били принудени да изкопаят масов гроб и да се наредят до него, допълва тя. 24 души са били убити. По-късно телата са ексхумирани и хвърлени в река. Някои от 24-те души все още се смятат за изчезнали.

Всичките 10 души са признати за виновни за престъпления срещу човечеството по време на войната от 1992-95 г., в която загиват около 100 000 души. Шестима от обвиняемите получиха присъди от 18 години затвор, се казва в изявление на съда. Други трима получиха 15-годишни присъди, а десетият обвиняем - 9-годишна присъда.

Максималната присъда за военни престъпления е 20 години лишаване от свобода.