,,За нищо не съжалявам, имах интересен живот." Това често повтаряла голямата актриса Таня Масалитинова. Тя си отиде на 92 години в събота. Изпратихме я във вторник в черквата ,,Св. Седмочисленици". Тя бе положена до баща си - прочутия руски режисьор Николай Масалитинов.

Таня Масалитинова е родена на 2 септември 1921 г. в Прага. Там баща й Николай Осипович Масалитинов, основател на втора студия към МХТ, организира местна театрална студия. Няколко години по-късно нейни представители гостуват в София, където предлагат на Масалитинов да стане директор на Народния театър. Така Таня се озовава в София. След френския лицей влиза в Художествената академия в класа на Илия Петров. Преди да я завърши, напуска и започва да учи актьорство. През 1945 г. се дипломира и година по-късно спечелва конкурс за щатно място в Народния театър.

Най-добрата й приятелка е Славка Славова. Общото им представление ,,Театър, любов моя" на Валери Петров в Театър 199 става икона на зрителите.

,,Никога не съм имала високо самочувствие. Дори не съм се смятала за хубава. Смешно е изведнъж да си навиря носа. Поведението е въпрос на интелигентност. Глупаво е заради популярността "да се дуеш". Напротив - отварям се все повече за хората, най-благодарна съм, когато непознати ме поздравяват на улицата", признава скромно в интервю Масалитинова през 2003 г. Тогава казва, че се чуди на много от колегите си, които за пари се излагат.

Сред знаковите роли на актрисата в театъра са в спекталите ,,Варвари", ,,В полите на Витоша", ,,А може би на покрива има кон", ,,Скакалци", ,,Хотел ,,Плаза".
Сред известните роли във филми са в ,,Точка първа", ,,Рицар без броня", ,,Сбогом, приятели!" и ,,Ненужен антракт". Президентът Петър Стоянов я награди с орден ,,Стара планина". През 2005 г. Масалитинова получи и ,,Аскеер" за цялостен принос към българския театър.

,,С Таня не само работихме, но и живяхме заедно в частната театрална трупа ,,Барбуков", обичам я, в големия театър горе ще направят втора част на ,,Театър, любов моя", каза Мария Стефанова. - От нас си отиде забележителен човек. Таня не само е чудесна, органична, плътна, надарена актриса. Таня беше изключително интелигентен, изобретателен човек. Тя живя живота си пълноценно. Владееше няколко езика, превеждаше. Докато боледуваше, написа великолепен текст, който пригоди като пиеса. На своите 92 г. Таня нито за миг не изпусна нишката на мисълта си. Надявам се горе да я посрещне Славето, голямата Славка Славова. Те са един трудно повтарящ се актьорски дует. Тяхната работа в ,,Театър, любов моя" живя над 10 години." 
,,Таня Масалитинова игра с баща ми Стефан Караламбов, когато той беше в Народния театър. Спомням си, че бяха заедно в ,,Три сестри" на Чехов", разказва актрисата Меглена Караламбова. Гледала я на сцената от ученичка. Личен контакт с нея имала, когато преди години се сформирал театрален курс за ученици, без претенцията да е подготовка за НАТФИЗ. Школата се наричала ,,Николай Масалитинов" на името на нейния баща.

,,Таня беше много ведра и хубава. Въпреки че беше към 80 години, имаше много
енергия, младежки дух и децата я обожаваха. Излъчваше светлина", разказва Меглена Караламбова. Сбирките им се провеждали в апартамент на Руски паметник. Учителите са Таня Масалитинова, Меглена Караламбова и Наталия Бардская. Когото децата поискаха да им покажем част от роля, аз избутах от акъла си един монолог от пиесата ,,Бая си на бълхите" от Боян Папазов, която в момента играех. Таня, която много отдавна не беше играла, им каза много повече. Паметта й беше много свежа и помнеше неща, които е играла отпреди години, каза още Караламбова. Тя си спомня и анекдот от театралните среди, свързан с Масалитинова. Голямата актриса не била перфектна домакиня. Веднъж колега я срещнал на улицата и я попитал: Какво готвиш,
Таня? Тя отговорила на мига: Ана Каренина.

Последно Меглена Караламбова се обажда на актрисата, за да я поздрави за 24 май. Гласът звучал прекрасно, звънко. Мисълта била ясна. Танче, знам, че имаш проблеми, но как си, попитала Меглена. Не искам да живея повече, стига ми толкова, отговорила Масалитинова. Починала е с книга в ръка - ,,Война и мир".

Ярослава Прохазкова