Свети Елисей се почита всяка година на 14 юни. Денят се празнува за предпазване от градушки, защото Свети Елисей е един от тримата градушкари, които са повелители на небесните стихии. Другите двама са Свети Герман, който се почита на 12 май, и Свети Вартоломей, който се почита на 11 юни.

Св. пророк Елисей бил от Рувимовото коляно. Живял в IX век преди Христа. Ученик на пророк Илия и правил много чудеса. По Божие повеление св. пророк Елисей бил призван за пророческо служение от св. пророк Илия. При възнесението на пророк Илия той получил неговия плащ и пророчески дар. Той се трудил повече от шестдесет години при шест израилски царе - от Ахав до Иоас (Йоахаз). Подобно на пророк Самуил, към него се обръщали за помощ и обикновените хора.

Притежавал изключителна сила на духа, твърда вяра и прозорливост. На царете говорел безстрашно, изобличавайки нечестието им. Пророкът извършил множество чудеса: разделил водите на р. Йордан и преминал по сухото й дъно, избавил бедна вдовица от гладна смърт, като по чудесен начин напълнил съдовете с олио, възкресил с молитвите си внезапно починало момченце, излекувал от проказа сирийския пълководец Нееман, превърнал солената вода в питейна, по чудесен начин в пустинята набавил вода за войската на израилския и йудейския цар, които воювали с моавитяните.

Във видение пророкът разказал за върховната Божия власт над всички народи. Той участвал в държавните дела, предсказал победата над врага на израилския цар Иоахаз и със своята прозорливост и мъдри съвети донесъл победи на израилските царе. Въпреки усилията на пророците идолопоклонството и гнусните езически обичаи подронили духовната база на израилския народ.

Заради греха на отстъплението Бог допуснал Израилското царство да бъде унищожено от асирийските войски в 722 г. преди Христа. Св. пророк Елисей починал в дълбока старост в Самария. "И приживе вършеше той чудеса, и след смъртта делата му бяха чудни". Година след смъртта му мъртвец, захвърлен в пещерата, в която лежали мощите на пророка, възкръснал от досега си с него. Както св. пророк Илия, така и пророк Елисей проповядвали устно и не оставили след себе си писмено слово. 

Църквата днес почита и Св. Методий. Св. Методий бил родом от гр. Сиракуза (Сицилия). След като завършил светско училище, той приел монашество и започнал да се подвизава в манастир. Цариградският патриарх Никифор го взел на служба при себе си. Във време на иконоборческите царе той се прочул навсякъде като отличен бранител на иконопочитанието. Император Теофил го пратил на заточение на един остров, където бил хвърлен в тъмница заедно с двама обикновени разбойници.

Там той прекарал седем години във влага, без светлина и без достатъчно храна. Във време на благочестивата царица Теодора и нейния син Михаил, св. Методий бил освободен и избран за патриарх. В първата неделя от Великия пост - Неделя на Православието (19 февруари 842 г.) - патриарх Методий тържествено внесъл иконите в църква и написал канон в тяхна чест. Тоя велик изповедник на вярата се поминал в 846 година.