Афганистанец, родом от село в района на това, където през 2001 г. бе скривалището на Осама бен Ладен, е запалил българското знаме при бунта в Харманли. Пущунът Бахир Янрул е сунит, роден в планинското село Нар, провинция Нангархар в Източен Афганистан, в близост до границата с Пакистан. 20-годишният младеж произхожда от голямо семейство, а сред роднините му има талибани, сочат оперативните данни на българското разузнаване. Янрул е бил доведен при изключителни мерки за сигурност в следствения арест в София само няколко часа след потушаването на безредиците в бежанския лагер в Харманли. Чужденецът отказал да съдейства на разследващите и не е давал обяснения защо е свалил и хвърлил националния ни трикольор в огъня. Пред журналисти обаче все пак се оправда, че всъщност искал да спаси знамето, но не обясни защо го е спасил в огъня. Специализираният съд реши да го остави за постоянно зад решетките. Янрул е подведен под отговорност за престъпление против държавата чрез поругаване на национален символ по чл. 108, ал. 2 от НК, за което законът предвижда до 2 години затвор и глоба от 3 хиляди лв.

Основният организатор на бунта също е задържан и се намира в следствения арест. За него ще стартира процедура за принудителното му извеждане от страната. В момента текат разпити, тъй като представлява оперативен интерес във връзка с националната сигурност и разследването е засекретено. Знае се, че също е афганистанец и в България е от 4 месеца. Минал през страната като бежанец и успял да стигне до Германия, където е задържан за разпространение на наркотици. След като е прекарал 18 месеца в немски затвор, е експулсиран обратно в България. Разследват се и още основните действащи лица в бунта за връзките им с терористични организации и групировката „Ислямска държава".

Когато изригва гневът на афганистанците, една сирийска жена е сред малкото, които запазват самообладание и закрилят с тялото си работещи в столовата българки.

Всъщност бунтът на бежанците избухва именно в столовата. „Те нямаха никаква вина. Те бяха невинни жени насред бунта. Не можехме да не ги защитим. Самата мен също ме беше страх. Мислехме, че ще умрем там", сподели Джамила Садат. Джамила дава и своето обяснение за причините, родили бунта: „Афганистанците не харесваха храната. Затова се стигна до боя. Полицаите си вършеха работата. А афганистанците в един момент поискаха да се отворят вратите на лагера и да излязат от него."

Районната прокуратура в Харманли вече повдигна обвинение на 18 от 400-те задържани афганистанци и иракчани. Проверявани са обаче и полицаите, потушили бунта, за употреба на прекомерна сила.

По този повод синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) изрази възмущението си от внушенията, че полицията предизвикала насилие. Също и от факта, че министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в нито един момент не подкрепи служителите си.

„Образуването на досъдебно производство срещу полицаи, участвали в потушаването на бунта в центъра за временно настаняване на бежанци в Харманли, противоречи на Закона за МВР", заявиха от синдиката. В Закона за МВР ясно е упоменато, че „полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери" и категорично е написано, че „служителите на МВР при изпълнение на служебните си задължения са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона", посочват от синдиката.