Новият български ресторант в чикагското предградие Дес Плейнс "Black Ram" засега остава без лятна градина, след като молбата им за строеж срещна сериозна съпротива от съседите на заведението. Те твърдят, че е твърде шумно и прилича повече на нощен клуб. Точно заради подобни оплаквания директорът на градоустройството Джордж Сакас отказа разрешителното за строеж. Като причина той изтъкна, че лятната градина ще влоши ситуацията с шума. Собственикът на „Black Ram" Георги Урдов обаче не е съгласен и сега обжалва решението.

„Няма да има абсолютно никаква музика навън. И бекграунд музика няма да има. Идеята е просто да има отвън 16-17 масички и да могат хората да се насладят на това хубаво време след тази дълга зима. Никой просто не иска да стои вътре", обяснява Урдов.

На публично изслушване по въпроса в общината на Дес Плейнс Георги Урдов изтъкна, че лятната градина е нужно допълнение към ресторанта, тъй като без нея той не може да бъде конкурентоспособен. Адвокатите на българина добавиха, че собственикът на ресторанта е готов да издигне ограда, която да ограничава шума. Съседите на „Black Ram" обаче не сметнаха, че с оградата ще има разлика и твърдо отстояваха позицията си, че шумът, който излиза от заведението, е твърде голям. Те дори повдигнаха въпроса дали българските изпълнители, които пеят в ресторанта, имат законното право да са там.

Не всички съседи на заведението са противници на идеята то да има лятна градина. „Аз живея точно до заведението и смятам, че Георги е добър човек. Не смятам, че би правил нещо нарочно, ако знае, че то вреди на някого" - каза за BG VOICE Крис, който е най-близкият съсед на „Black Ram".

Най-яросният противник на идеята за лятна градина е Робърт Нисиоли. Той се изказа остро и емоционално против българското заведение на публичното изслушване в общината, но избегна да коментира случая с нас. Неговите съседи, които пожелаха да останат анонимни, все пак споделиха какво ги тревожи.

„Знаем, че хората искат да се забавляват, но и ние искаме да спим. Основният ни проблем е, че някои хора са много шумни, когато излязат от заведението. Затова не смятаме, че лятната градина е добра идея."

Според Георги Урдов обачепроблемът на съседите със заведението няма нищо общо с изграждането на лятната градина. Той е сигурен, че зад протестите на някои от тях стои нещо друго. „Мисля, че е нещо на лична основа. Просто не са много щастливи, че българи са новите собственици на това място."

Ако вие смятате, че „Black Ram" имат правото да направят своята лятна градина, можете да ги подкрепите, като се подпишете в подписки, които ще намерите в повечето български заведения и магазини. Те ще бъдат използвани в следващото публично изслушване по случая, което ще се проведе на 8 юли.