Сърбия подписа в сряда споразумение за внос на природен газ от Азербайджан в сряда, проправяйки пътя за прекратяване на почти пълната зависимост на балканската страна от руски газ. По време на посещение в Баку сръбският министър на енергетиката и минното дело г-жа Дубравка Ханданович каза, че е подписан търговски договор между Srbijagas и SOCAR, сръбски и азерски газови компании, което ще позволи на Сърбия да внася до 400 милиона кубически метра природен газ от Азербайджан.

Сделката ще стане възможна след завършването на интерконектора към тръбопровода между Сърбия и България, което се очаква да стане "в следващите дни", добави тя.

„Сега постигаме стратегическата цел да диверсифицираме доставчиците, като допълнително укрепваме позицията си на транзитна страна за доставки на газ за Централна Европа“, изтъкна Джедович Ханданович в изявление.

Тя добави, че от 2026 г. Сърбия може да получава "милиарди кубически метра газ" годишно от Азербайджан. През последните няколко десетилетия Сърбия постепенно позволи на Москва почти пълен монопол върху своя енергиен сектор, като изгради тръбопроводи единствено за руски газ и продаде мажоритарния дял от своята нефтена и газова компания (NIS) на руския енергиен гигант Газпром. Миналата година Белград подписа нов дългосрочен договор за продължаване на вноса на руски газ, като си навлече упреци от Брюксел, докато ЕС се опитва да намали енергийната си зависимост от Русия.

Макар Сърбия, която е кандидатка за членство в ЕС, да осъди руската инвазия в Украйна в ООН, тя отказа да участва в санкциите срещу Москва.