„Моите 15 години зад решетките са най-дългият и най-полезният ми университет – казва Сунай. – За това безценно образование платих с най-хубавите години от живота си и с времето си – най-важния ресурс за мен. Там инвестирах в себе си, за да създам най-добрата си версия.“

Държи в ръка 8-ата си авторска биографична книга – „Гладиаторът. Отвъд стените“. С нея Сунай Ремзи затваря една страница от личната си история – най-тежката. Злощастен инцидент прекършва живота на младия, едва 28-годишен Сунай, в апогея на кариерата и славата му като блестящ и многообещаващ политик, бизнесмен, ментор и лидер. Запраща го директно „не на дъното, а под дъното“. „Повече не говоря за това, дал съм интервюта в телевизии, в най-гледаните подкасти, къде ли не“, казва той.

В началото на годината си е простил за единственото зло в живота си – че е

причинил смъртта на един мъж

– Марин Маринов. Простил си е, защото отново помага на много хора, и след 2 от 3-те години на свобода вече е любим треньор, ментор и коуч на хиляди с псевдонима Съни Бозкурт.

„Обърнах се към себе си, повярвах в скрития си ресурс: да знам, че не съм лош, а добър човек – казва той. – Омразата към себе си превърнах в обич към себе си. А знанията, които получих, предадох на хората: че колкото по-ниско пада човек, толкова по-бързо и по-силен може да стане.“
Още когато попада зад решетките в затвора „Картал“ в Истанбул през 2007-а, разбира, че го очаква едно дългогодишно учение, от което трябва да вземе най-доброто и да даде най-доброто от себе си. По-късно в затвора „Малтепе“ в Истанбул става най-известният лишен от свобода.

„Като кмет на чужденците промених абсолютно всичко, въведох образователни инициативи. По мои предложения са направени 2 поправки в законопроектите на Република Турция. Това го казвам за първи път. Аз много неща не съм казал и сега ги преоткривам. За мен тогава са били песъчинки, но са преобърнали много човешки животи“, споделя Сунай.

Откъде идва у него това желание да въздейства на хората, да променя живота им? „Аз просто го мога – казва Сунай. – От нищо правя нещо, и не разбирам, че съм направил нещо хубаво, докато не го видя и осъзная. Сега, на 45 години, съм станал по-усмирен, по-осъзнат и започвам да разбирам човешките отношения по друг начин.

Разбрах, че може да си добър с другите, когато много добре опознаеш себе си и работиш върху себе си. Когато аз обичам себе си, мога да обичам другия. Когато уважавам себе си, мога да уважавам другия. Така мога да очаквам същото и от околните.“

Десетки хиляди човешки съдби е

променил към добро

Сунай Ремзи в Турция и България – в Белене, където 11 години е неизменен кмет на затвора. За 15 години той превръща престоя си зад решетките в нещо стойностно и градивно.

„Какво съм направил, осъзнах по-късно, от писмата, които получавам – казва той. – Някои от тези хора, на които съм помагал, имат успешен бизнес в Турция. Други чужденци вече са успешни политици в своите държави. Трети станаха успешни спортисти. Има доста шампиони по таекуондо, карате, с които поддържам контакти. Сега съм богат с верни приятели, благодарни последователи, връзки и контакти в много страни.“

За да стане човек вдъхновител, лидер и мотиватор, трябва първо да се погледне в огледалото, смята Сунай. „За мен това е най-добрият начин за самонаблюдение и самоконтрол. И това не ти го казвам като коуч или ментор, а като човек, който е ял много шамари от живота“, подчертава той.

Първото му от N години щастливо лято на море

„Много хора не знаят, че станах силен съвременен гладиатор, защото водя тежка битка първо със себе си. Понякога съм губил, но това ме направи достатъчно силен, за да водя другите битки в живота си“, казва Сунай.

След излизането му на свобода на 4 февруари 2021-ва и след успешен едногодишен период на адаптация в Свищов, в един момент той разбира, че градът е тесен за потенциала и размаха му. Знае, че развитие се постига само когато човек излезе от зоната си на комфорт. През лятото на 2022-ра бившият шампион по бокс решава да завърши

Европейската фитнес академия

и да се премести в София.

„Лейди бокс“ в стил „Съни Бозкурт“

По време на курсовете живее направо спартански. Около стотина дни спи на земята, в необзаведен апартамент, който набързо наема с негов приятел, за да не изпусне началото на курсовете. Става в 4 сутринта, чете лекции до 6.30, после е в залата до 10.30 вечерта. Отново чете до 2 часа и спи само по 2 часа на денонощие. „През тези 2 години в София аз намерих себе си, разбрах в какво е моята сила – да помагам на хората и те на мен“, казва той.

Сунай завършва с отличие Европейската фитнес академия, с всички възможни квалификации. Мастер треньор е по фитнес, със сертификат от Министерството на образованието и науката; „Фитнес инструктор“ III степен, „Персонален треньор“ IV степен (най-високата в Европа), „Треньор групови занимания“, „Експерт спортно възстановяване“, „Хранителен експерт“. Включен е в Европейския регистър EREPS.

„Детски бокс“ за бъдещи шампиони в стил „Съни Бозкурт“

Това не му стига. Тази година успешно се сертифицира с отличие в „PM – Psychology academy USA“ – за кризисен коучинг. Завършва и колежа International Kinesiopractic Education в Нова Зеландия, като K-Power инструктор по „Освобождаване на стрес“, „Епигенетични лечебни цикли“ и „Тибетска енергия и жизненост“.

„Защо непрекъснато се образовам? Искам да бъда различният, уникалният треньор“, казва той. Автор е на иновативни програми за бокс във фитнес зала „Пулс Младост“. Мастер треньор е по „Лейди бокс”, „Детски бокс”, „Любителски бокс”, „Фамилен бокс”, „Бокс и революшън”, „Бокс и фит“. С това наистина става „различният треньор“ и единственият, занимаващ се и с бокс, и с фитнес и функционални тренировки в зала.

„Лейди бокс“ в стил „Съни Бозкурт“

Само за 8 месеца славата му на иновативен треньор и мотиватор се разнася от човек на човек и събира над 160 трениращи – мъже, жени, деца, семейства. Днес са 174 човека, а графикът му е запълнен от ранна сутрин до късна вечер. „Нямам ден без болки някъде по тялото, но стискам зъби, защото обичам работата си. Аз не работя, аз се забавлявам!“, споделя той.

Своята сила да въздейства и като ментор и коуч осъзнава, когато клиенти започват да му споделят, че ходят на тренировки не само за по-добра форма.

Научават от него много ценни неща, идеи, които прилагат в бизнеса си, във взаимоотношенията в семейството и с близките си. „Клиент ми каза: „Не идвам толкова на тренировка, колкото да ми изградиш майндсета“, споделя Сунай.

С Наталия Кобилкина – среща на две менторски програми

Осъзнал е, че в него има един код – кодът на лидера и гладиатора, който може да „отреже главата“ на силния, но няма да „отреже главата“ на слабия, а ще му помогне. И го прави.

Работи с различни таргет групи. „Удоволствие ми доставя работата с всички, защото научавам неща, които не знам. Най-голямото ми богатство са не хонорарите, които ми плащат, а връзките и контактите с тези хора, които вече са част от моето разширено семейство. Създадох си и собствена общност от приятели и последователи“, радва се той.

Заедно с психолози и специалисти по личностно развитие и здравословен начин на живот е разработил

Менторска програма „Азбука на тристранната трансформация“.

„В нея аз не продавам мечти, те са за други ментори. Аз показвам реалността. Как човек може, ако иска, да намери себе си. Участията на събитията ни са безплатни. С участниците се развиваме заедно, и ако някъде имаме допирни точки, можем заедно и да печелим. Например ако на един брокер му намеря жилище за продажба, ще взема комисиона. Ако продавам продукт на някого, също е нормално да взема комисиона, защото всъщност аз продавам най-ценното – своето време“, обяснява Сунай.

Водещият на подкаст Strong&Shredded Ян Гърков също се пробва на бокс по уникалния метод на Съни Бозкурт

Третият му голям проект е коучингът с хора в кризисни ситуации. „Аз съм бил в какви ли не кризисни ситуации 15 години. Не вярвам да има друг човек в България, който да остане без пари, без семейство, без приятели; да е „на дъното“ от всички страни, във всички проявления, на всякакво ниво - духовно, физическо, енергийно, ментално... и да оцелее. Оцелял съм, защото винаги съм бил и ще бъда гладиатор“, споделя той. И добавя, че най-важно му е да пише книги. Предвижда до края на годината да издаде още 3. „Неуморим е – чудят му се приятелите, – бърза да живее.“

В новата си книга „Гладиаторът. Отвъд стените“, представена и в сайта му https://sunnybozkurt.com/, той разказва как стъпка по стъпка се е оттласнал от дъното. Там, „на дъното“, е осъзнал, че единственият му спасител е... самият той; че сам трябва да извърви болезнения път до „върха“. И го прави – прегръщайки болката, преодолявайки страха.

Книгата, с премиера на 29 февруари в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, вече се разпространява сред българи в Испания, Белгия, Австрия, Турция, Англия и Германия. Отива първо при онези хора, на които навремето Сунай е помогнал да станат по-добри. Процент от продажбите на книгата той дарява в помощ на пострадалите от голямото земетресение българи в Турция, в областта Хатай.

Тази вдъхновяваща книга е като пътеводител, какво трябва и не трябва да прави човек, когато е „на дъното“. С нея Сунай Ремзи мотивира и „подава едно рамо“ – по мъжки – на всеки, който има амбицията да постигне бърз и категоричен успех в живота си.