Обвинената в корупция и търговия с влияние Ева Кайли, която е бивш зам.-председател на Европейския парламент, остава в предварителния арест. Това реши днес Апелативният съд в Брюксел, който гледа мярката й за неотклонение, след искане на адвоката й да бъде пусната под домашен арест с електронна гривна за проследяване, за да се грижи за двегодишното си дете.

Съдът на уважи искането и остави Кайли в предварителния арест за поне още два месеца. В ареста остава и белгийския евродепутат Марк Тарабела - също обвиняем по разследването за корупция в Европейския парламент.

Федералната прокуратура в Белгия води от края на миналата година мащабно разследване за корупция и търговия с влияние в полза на Катар и Мароко. Обвиненията срещу евродепутатите, които бяха част от групата на социалистите и демократите, е, че срещу огромни суми пари са се опитвали да влияят на взимането на решения в Европарламента.

Друг обвиняем по делото, станало известно като Катаргейт, е бившият италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери, който сключи сделка с белгийската прокуратура максимално да съдейства в разследването в замяна на намаляване на присъдата му.

В края на миналия месец съдът промени мярката за неотклонение на още един обвиняем по делото - приятеля на Кайли - Франческо Джорджи от задържане под стража в домашен арест с електронна гривна за проследяване.