Тези дни в eBay се появи една странна обява, идваща от България. На търг бе пуснат Конституционният съд на страната, който ,,продавачите" са описали като неработеща институция, полезна за мафиоти, важни клечки или корумпирани депутати. Това накара мнозина анализатори да си спомнят за тази страна, раздирана в момента от емигрантски проблеми и политическа криза. Точно докато се наддаваше за Конституционния съд, страната бе разтресена от нова политическа акция - студентската стачка. Рядко в демократичния свят студентите зарязват занятия, за да се заемат с политика, но когато това се случи, значи проблемите са големи. В България всичко започна с окупация на най-старото висше училище - Софийския университет (СУ). Последваха подобни прояви и в останалите университети и към момента почти няма училище, незасегнато от окупацията. Практически учебните занятия на студентите са спрени и не е ясно дали скоро ще продължат. Конкретна причина за окупацията послужи предстояща лекция в юридическия факултет на СУ на председателя на Конституционния съд Димитър Токушев. Студентите са възмутени от решението на конституционните съдии да възстановят депутатския мандат на Делян Пеевски. Смятан за един от странно забогателите покрай властта олигарси в страната, Пеевски е символ на новата класа българи, които използват влиянието си в политиката, за да го трансформират в икономическа власт. И обратното. Освен всичко друго Пеевски е и вестникарски мандат, който успява чрез изданията си, които продава на занижени цени, да влияе върху общественото мнение.

Според български наблюдатели след повече от 140 дни всекидневни демонстрации в страната срещу сегашното правителство, в което партията на Делян Пеевски ДПС заема ключово място, те са загубили първоначалната си енергия. Но сега студентите може да дадат нов тласък на протеста. Политици от управляващата коалиция бързо заклеймиха окупаторите и ги обвиниха, че преследват политически цели и действията им са в разрез с демокрацията. ,,Това няма нищо общо с демокрацията", заявьвя Янаки Стоилов от БСП. Студентите обаче отричат да са обвързани с която и да е партия. Освен обвиненията на политиците окупаторите в СУ бяха изложени на нападение на проправителствена група, която неуспешно щурмува вратата на залостения Ректорат.

Администрацията на университета в София подкрепя мотивите на студентите да протестират срещу ,,липсата на морал в политическия живот", но ги призовава да снемат блокадата. Досега над 400 преподаватели от няколко български университета са се подписали под декларация в подкрепа на протестната акция.

,,Този протест не е ляв или десен. Всичко се развива около моралния въпрос за Делян Пеевски и осветяването на близките връзки между правителството и корпоративните групи", казва преподавателят по политическа теория Даниел Смилов. ,,Заедно сме, опитвайки се да върнем смисъла на политическата ни общност тук и сега. Не знаем доколко студентите ще успеят в това, но знаем, че си заслужава да застанем зад тях и да изразим солидарността си за каузата на демокрацията", казва преподавателят по медийно право в СУ Нели Огнянова.

Вирджиния Смит, ,,Икономист"