,,За период от година и половина  преживях огромен стрес. Най-напред съпругът ми получи физическа травма и прекъсна работа за три месеца. После в нашата фирма  направиха съкращения на персонала и аз останах без работа за 4 месеца. Това създаде  напрежение в семейството, тъй като изплащаме заеми. Започнах да чувствувам бърза умора, главоболие, намалена концентрация на вниманието. Станах и доста раздразнителна. Тръгнах по доктори и изследвания. Правиха ми кръвни тестове, а и такива за щитовидната жлеза и вътрешните органи, но не откриха увреждания. Изследваха и мозъка ми на скенер, който потвърди мозъчни увреждания. Като резултат ми казаха, че вследствие на преживения продължителен стрес аз съм изпаднала във форма на хормонално изтощение, коeто водело до моите конкретни оплаквания. Предложиха ми лечение с антидепресанти за период от 5-6 месеца. Моят въпрос е какво представлява това хормонално изтощение и има ли някакъв друг метод на  лечение вместо антидепресанти? От мои приятели, които вземат такива лекарства, зная, че след време те привикват с тях, трябва да увеличават дозите и често настъпват отрицателни ефекти като забавени рефлекси, нарушения на паметта и променливи емоционални състояния." Василка Т.

Драга Василке, след продължителен стрес лесно могат да се появят гореописаните оплаквания. Но как се е получило твоето състояние, което медицината нарича хипоадрения. При човека адреналните жлези с вътрешна секреция произвеждат  хормони като адреналин и кортизол. Адреналинът се отделя при различни стресови ситуации, когато човек е принуден да реагира много бързо и с максимална енергия. Например нападение, пожар, опасност за живота. Тогава този хормон активира много бързо сърдечна функция, мускулни контракции, кръвообращение, зрителни и слухови  възприятия.

Вторият хормон, който се отделя, е кортизол. Под пряката стимулация на хипофизната жлеза в мозъка той се секретира сравнително бързо. Потиска възпалителните процеси, ускорява превръщането на гликогена в глюкоза и така повишава кръвната захар. Той обаче потиска и имунната система. Колкото по-често и продължително двата хормона  се отделят в кръвта под въздействие на стресови фактори, толкова повече възниква рискът да настъпи това ,,хормонално изтощение". Нервната система и съответните мозъчни ядра, които регулират важни функции като сърдечносъдовата система, терморегулацията, кръвното налягане и др., не могат да функционират ефективно и се появяват бързата умора, нервните състояния, различни мускулни и ставни болки, сърдечните спазми, промените в кръвното налягане и други доста неприятни състояния.

Често американските доктори предлагат антидепресанти. Те донякъде облекчават оплакванията, а в някои случаи за известно време забавят процеса. Но дали те са трайно и вярно решение на проблемите и какви са последствията от по-дълга употреба?

За да отговоря на този въпрос, ще цитирам мнението на американската докторка Р. Ащън, която е началник на клиника за пациенти с наркотични зависимости. Тя работи там от години с пациенти, които са приемали различни антидепресанти и получили пристрастеност към тях, което се опитват да превъзмогнат. Тя твърди следното: ,,Употребата на лекарства, съдържащи бензодиазепини, за период от повече от 3-4 месеца води до сериозно пристрастяване. Проблемът е в постепенното отпадане функциите на специализираните мозъчни рецептори. Като резултат тези пациенти  трябва да повишават дозите на лекарствата и неминуемо идват странични ефекти и усложнения като нарушение на паметта, забавени реакции, притъпяване на емоционални реакции, състояние на зашеметеност, намален капацитет на мозъка и  др."   В много от тези случаи прекратяването на тези вещества изисква продължителни усилия под докторско наблюдение, чести тестове. Това е труден процес, който може да отнеме година и половина. Това е съпроводено с много разочарования и сериозни финансови разходи.

Всеки, на когото са предписани тези антидепресанти, трябва да анализира внимателно изнесените дотук факти и сам да реши дали да ги взема, с което и да поеме сериозните  рискове, или да изпробва някаква алтернатива със съвсем безвредни вещества по принципа на натуропатията или фитотерапията, съчетано с различни методи на медитация. Винаги се препоръчва  комбиниране с физически упражнения или  йога. Положителната психическа настройка е много важна и дори решаваща. Натуропатичното лечение прилага различни органични стимулатори, екстракти, рефлексотерапия. Стимулирането на адреналните жлези става с използване на естествени хормоноподобни вещества, открити и изучени отдавна. С тях се намалява  претоварването на адреналните жлези, принудени да работят свръх собствения им капацитет. Това позволява да се възстанови функцията на мозъчните рецептори, наречени габа рецептори, и по този начин се преодоляват последствията от стресовите фактори. Подбирането на тези натурални биостимулатoри изисква  опит и особено съобразяване със специфичните оплаквания на конкретния пациент.

Веселин Вълчев*

*Авторът е консултант по натуропатия.