Стефан Стойков, който на 8 години се мести в САЩ с родителите си, е бил приет във всичките 8 университета от елитната Бръшлянова лига (Ivy League) и в още водещи 10 колежа в страната, съобщи местната преса.

Момчето започва да учи от втори клас в основно училище "Нора" в Индианаполис, щата Индиана, дори без да знае и дума на английски. Днес той е на 18 години и споделя: "Когато се изправих пред предизвикателството да уча английски на 8 години, разбрах, че мога да постигна много неща."

Резултатът му от тестовете SAT е 2400, което се смята за изключително и му отваря много врати да продължи образованието си. "Той самият не осъзнава колко е изпреварил връстниците си", коментират учителите му.

В едно от есетата си Стефан споделя как е бил мотивиран от майка си, която е домакиня и до ден днешен владее оскъдно английски. Семейството от 4 души печели зелена карта и решава - макар никой от тях да не владее английски - да рискува и да емигрира в Америка, където вече са лелята и чичото на момчето. Медиите не споменават къде точно са живеели в България, но посочват, че майка му е работела като товарачка в мина за желязна руда, а баща му е бил военен. В Индианаполис шестимата българи живеят, натъпкани в двустаен апартамент, докато родителите му спечелят достатъчно, за да се изнесат.

Но след няколко месеца майка му и баща му се развеждат, баща му става шофьор на камион и оттогава синът му не поддържа много контакт с него. Той остава с майка си, която чисти домове и често се мести с двете си момчета в търсене на по-евтини квартири.

Когато е в трети клас, учителите му забелязали, че решава всички тестове по математика за броени минути и е далеч пред всички останали по способности. В пети клас изчезват проблемите с английския, а когато влиза в гимназиалния курс, вече ходи на курсове за надарени и за студенти от бакалавърската степен. Един от проектите му, спечелил награда на олимпиада във федералната столица, е за социалноикономическите фактори, довели до съпротивата срещу движението за човешки права в САЩ.

Извън училище Стефан Стойков помага на деца от чуждестранен произход - предимно от Бирма - да преодолеят езиковата бариера, с която самият той се е сблъсквал, записва се в клуб за борсова търговия и кани финансови консултанти да говорят в училището.

Пред местно издание момчето споделя, че обича да прогнозира тенденцията в стойността на акциите, но го прави само виртуално. "Ако го направя наистина, ще ми трябват 1000 долара, а мама не би ми позволила да рискувам такава сума, защото са много пари."

Друг от докладите му е бил посветен на проучване дали политиката на Тодор Живков е навредила, или е помогнала на България. Това е бил и своеобразен начин да разбере с какво са се борили родителите му в Родината си. (Заключението му е, че Живков е поддържал икономическа стабилност за сметка на погазване на човешките права.)

Учител, координиращ дипломирането на учениците, говори за Стойков като за изключително прилежно момче, което предварително уговаря кога може да се срещне с преподавател и предава домашните си предсрочно: "Понякога се притеснява, че не работи достатъчно, но всъщност сам не разбира колко изпреварва останалите."

Когато пристигнали писмата с отговорите дали е приет, приятелите му го замъкнали при учителя с думите: "Казвай сега новината!"

А новината била, че в 18 плика има "Да" и това са отговори от Harvard, Yale, Princeton, Brown, Columbia, University of Pennsylvania, Cornell и Dartmouth плюс още елитни 10 колежа: Stanford, University of Chicago, Johns Hopkins University, Washington University in St. Louis, Williams College, Amherst College, Pomona College, Claremont McKenna College, Duke University и University of Notre Dame.

Статистиката показва, че тази година само още двама ученици в САЩ са приети във всичките 8 университета от Бръшляновата лига - един от Ню Йорк и един от Минесота.

И трудното не е свършило - сега Стефан трябва да избере къде да отиде. Всички университети му предлагат пълна стипендия, а няколко от колежите му плащат да им гостува през април и да се запознае на място с програмите и условията им.