Старият бряст

Има едно дърво в Сливен, което помни и славните години на българските царе в Средновековието, и мрачните 500 години робство, и възстановеното българско царство, и комунизма, че и възстановяването на демокрацията. То се намира в центъра на Сливен и всички го знаят като Стария бряст. Дървото е на около 1,000 години и е обявено за защитѐн обект, който се охранява от държавата. За съхранението му като природен феномен са положени необходимите усилия за консервация. За да се спрат евентуалните гнилостни процеси или развъждане на микроорганизми, кухините са запълнени с укрепителнен пълнеж, като са оставени и отвори за естествена вентилация. Има поверие, че дървото е използвано от турците за обесване на заловени хайдути. Някога то е било част от огромна брястова гора, от която днес са се запазили всичко на всичко още 2 бряста.

Именно този достолепен старец, който все още се окичва с листа всяка пролет, е кандидатурата на България в конкурса „Европейско дърво на годината". Негови конкуренти са дървета от Чехия, Унгария, Словакия, Ирландия, Полша, Шотландия, Франция, Италия и Уелс. Изборът се прави на свободен принцип с гласуване в световната мрежа. Всеки българин, независимо от това къде по света се намира, е свободен да даде едно рамо на достолепния кандидат от Сливен на адреса на конкурса: http://www.treeoftheyear.org/ .

Гарантирано е, че Старият бряст няма сиви петна в биографията си. А дори и да има, тези, които биха могли да ги посочат, са отдавна на оня свят. Затова гласувайте смело!