От началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г. Русия е загубила значителна част от подкрепата си в държави, които исторически са били част от нейната сфера на влияние. Неотдавнашен доклад на "Галъп" показва, че в много - но не всички - държави, които някога са били част от Съветския съюз, одобрението за руското ръководство между 2021 и 2022 г. е претърпяло удар, съобщава Евронюз.

Това е в противоречие със стремежа на президента Владимир Путин да възстанови "руското господство". В държави като Украйна, Грузия и балтийските държави - традиционно по-предпазливи към Русия като проблематичен и често настойчив съсед, одобрението на Кремъл е спаднало от нива, които вече са били под 20% - до 0% или близо до 0%.

В държави, които в миналото са симпатизирали на руското ръководство, като Армения, Молдова, Казахстан и Азербайджан, спадът в популярността на руското ръководство е още по-драстичен. Там сега хората, които не одобряват руското ръководство, са повече от онези, които го одобряват, което е обратна тенденция.

Спадът на популярността на Русия в държави със сложна етническа ситуация като Казахстан и Молдова е свързан с нарастващата загриженост за евентуални опити на Москва да завладее техните територии. В Казахстан наличието на голям брой етническо руско население на границата е причина за безпокойство, тъй като тези хора се смятат за потенциално по-благосклонни към Москва, отколкото към Астана.

Руските мироопазващи сили в сепаратисткия регион Приднестровие в Молдова предизвикват опасения, че Москва може да иска да присъедини района към своята територия, ако успее да победи украинските сили.

Само две държави от традиционната сфера на влияние на Русия продължават да подкрепят руското ръководство - Киргизстан и Узбекистан. Процентът на хората в тези страни, които не одобряват руското ръководство, е намалял между 2021 и 2022 г. Не се е променило общото усещане за преобладаваща подкрепа към Москва, като 63% от населението одобрява лидерите на Кремъл.

В световен мащаб, според доклада на "Галъп", неодобрението към руското ръководство се е покачило до средна стойност от 57% през 2022 г. Одобрението за него пък е 21%.

Намаляващата популярност на Русия може да се види и в данните, отчитащи броя на хората, живеещи в страните с най-големи руски диаспори на глава от населението - Казахстан, Латвия и Естония, които се определят като руснаци. Между 2007 и 2009 г. около трима от всеки десет жители са се определили като руснаци в Казахстан (33%), Латвия (30%) и Естония (29%). През 2022 г. тези, които се определят като руснаци, намаляват до 15% в Казахстан, 19% в Латвия и 21% в Естония.

Защо е спаднала популярността на Русия?

Макар че инвазията в Украйна може да се разглежда като определящ фактор за спада на популярността, има и други причини, поради които постсъветските държави може да са недоволни от Москва. Една от тях е, че нахлуването в Украйна е отклонило вниманието на Русия от традиционната ѝ роля на регионален посредник и главен медиатор като е намалило нейното значение, пише "Галъп".

На места като Армения и Азербайджан, където Русия изигра ключова роля като посредник за решаване на борбата за спорния регион Нагорни Карабах, популярността на руското ръководство е пострадала значително.

Друга причина е, че войната в Украйна се разглежда от някои среди и като шанс за постсъветските държави да извоюват по-голяма автономия от една по-малко ангажирана с тях Русия. Някои от тях - включително Армения, Украйна и балтийските държави - гледат по-благосклонно към други суперсили като САЩ и Китай.

"Галъп" нарича загубата на статут и престиж на Русия в региона, където нейната сила и влияние традиционно са били най-големи, "сеизмична промяна", която може да означава "залеза на последната европейска империя".