сн. ,,Бизнес инсайдър”

Бившият сътрудник на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън обяви пред световните медии, че представители на правителството в САЩ желаят смъртта му. Г-н Сноудън, който разкри мащабното подслушване, извършвано от американските спецслужби, е убеден, че в Америка има високопоставени хора, които искат да го убият. ,,Тези хора, а те са правителствени служители, заявиха, че с удоволствие биха ме застреляли в главата или биха ме отровили, когато излизам от някой супермаркет, за да ме гледат как умирам в дъжда." Това казва Едуард Сноудън в интервю за АРД - немската държавна телевизия, което бе излъчено в неделя вечерта. За да подкрепи опасенията си, г-н Сноудън се позовава на статия от миналата седмица, качена на информационния сайт BuzzFeed и озаглавена ,,Американски шпиони искат смъртта на Сноудън". В статията се цитира ръководен служител от Пентагона, който заявява: ,,За мен ще е удоволствие да му пусна куршум в главата." И добавя: ,,В света, където няма ограничения да убиеш американец, ще ида и сам ще го убия."

Заради разкритията си за електронното следене, извършвано от американските служби, Сноудън е обвинен в шпионаж и кражба на документи, принадлежащи на държавата. Ден по-рано руският му адвокат Анатолий Кучерена заяви, че американецът се опасява за живота си след съобщенията в американски сайтове, че официални лица в Пентагона и Агенцията за националната сигурност са отправили откровени заплахи срещу него.

Едновременно с това Едуард Сноудън заяви, че няма шанс в САЩ да се проведе справедлив съдебен процес срещу него, което е и втората причина да няма планове да се завърне. В момента той се намира в Русия, където получи временно убежище, след като изнесе подробности за шпионските програми на САЩ. Пред сайта ,,Свобода за Сноудън" 30-годишният американец определи липсата на възможност да получи справедлив съдебен процес като ,,особено отчайваща". Според него завръщането му в САЩ би било ,,най-доброто решение за правителството, за обществеността и за мен самия". Това обаче е невъзможно при сегашните закони за защита на информаторите, които не покриват случаи на сътрудници на АНС като него. Справедлив процес би бил възможен, ако Конгресът реши се откаже от програмите за следене на комуникации, предположи той.

Миналия четвъртък US министърът на правосъдието Ерик Холдър заяви, че вероятността за помилване на Сноудън е малка. Холдър каза още, че властите ,,ще се ангажират с разговор" за разрешаване на случая, ако изгнаникът поеме отговорността за изтичането на държавни тайни. През декември Сноудън изпрати ,,алтернативно" коледно съобщение на британската телевизия Канал 4, в което призова за край на масовото наблюдение и подслушване.

Също в четвъртък независимият надзорен съвет за неприкосновеността на личния живот и гражданските свободи на САЩ постанови, че масовото събиране на данни за телефонни разговори от разузнавателните агенции на Америка е незаконно, има минимални ползи за борбата с тероризма и трябва да бъде прекратено. Засега обаче не се предвижда спиране на мащабните програми на АНС.

От своя страна пък Европейският парламент гласува Едуард Сноудън да бъде изслушан от депутатите. Това би могло да стане чрез видеовръзка, доколкото самият Сноудън се опасява, че ще бъде арестуван, ако напусне пределите на Русия. Всички западноевропейски страни притежават заповедта за задържането му, издадена в Америка. Почти всички имат и договори със САЩ за правна помощ, което ги задължава да го арестуват и предадат на Америка. Въпреки това еврокомисарят за правосъдието Вивиан Рединг публично благодари на Сноудън за разкритията му за американския електронен шпионаж в Европа. ,,Разкритията на Сноудън позволиха да се раздвижат нещата със САЩ, особено като се разбра за подслушването на мобилния телефон на Ангела Меркел", обясни тя.