Apple и Google обявиха нови функции, с които да помогнат на потребителите да прекарват по-малко време пред екрана. Например да не проверяват телефона си в 3 ч. сутринта. Има такива хора, статистиките не лъжат.

Новите инструменти ще ви дадат възможност да проверите колко често сте вдигали телефона, след като сте си легнали, или колко дълго сте били в Instagram по време на работа. Инструментите на  Apple ще ви позволят да контролирате и колко дълго децата ви прекарват с различните устройства, ако се притеснявате, че екранът им пречи на съня, домашното или спорта.

Тези функции на Apple ще са налични от вторник като част от безплатната актуализация iOS 12 за iPhones, iPads and the iPod Touch. Контролът на Google ще бъде тестван с Android на марката телефони на компанията Pixel.

Как работят функциите за контрол?

ЗА ДЕЦА

Новите функции на Apple за контрол на деца ще ви дадат възможност да управлявате времето на малките пред техните собствени устройства. След като веднъж ги настроите, може да проверявате от вашия iPhone кога децата са пред устройствата си и какво приложение или сайт използват. Може дори да забраните някои групи приложения и да въведете „тих период", в който всички приложения се изключват.

Тази последна функция за принудително спиране е обещаваща, въпреки че има няколко недостатъка. Един от тях е, че позволява да се въведе само едно блокиране на времето пред устройството в продължение на целия ден, така че ако искате да блокирате нощните часове, вие ще трябва да въведете отделно принудително спиране за времето в училище. Освен това вашият избор важи за 7 дни в седмицата, вие не можете да въведете различни часове за уикендите, освен ако не променяте настройките ръчно в петък и в понеделник.

Новата функция "Screen Time" позволява да се въведе срок за някои категории приложения, като например развлечения или игри. В този случай сроковете могат да са различни през уикендите. Освен това вие можете да въведете срокове приложение по приложение или за определени сайтове, но това е трудно. От настройките за Screen Time трябва да натиснете таблицата горе, за да получите списък с приложения и сайтове. Докоснете в дадено приложение или сайт и вижте „Въведете срок" долу на екрана.

Песните или подкастовете на фонов режим не могат да бъдат контролирани чрез въвеждане на срокове. Ако детето ви има iPhone и  iPad, екранното време може да се проследи и на двете устройства. Когато приложенията изчезнат, техните икони стават тъмни и приложението не може да изпраща съобщения. Можете да изключите полезни приложения като такива за електронни книги или сайтове за домашна работа, както и съобщения и телефонни услуги за извънредни ситуации, от сроковете на принудителното спиране.

ЗА ВЪЗРАСТНИ

Можете да въведете срокове за принудително спиране и на собственото си устройство, но това изисква и самодисциплина. Искате още Instagram? Няма проблем, само натиснете за допълнително време. А ако наистина имате нужда от помощ, помолете приятел или някой от семейството да въведе парола за екранното време и да я пази в тайна.

Google има подобни функции за контрол, наречени  Digital Wellbeing, но те са предназначени за възрастни (освен това нямат парола за изключване на полезните приложения при екранното време при децата).

Тази функция сега е налична само за телефоните на компанията Pixel въпреки плановете на  Google да я направи по-широкодостъпна при предстоящата актуализация на Android, наречена Pie.