Ролята на слънчевия витамин D за цялостното здраве и имунитет на човешкия организъм расте стремително през последното десетилетие. С бързи темпове науката добавя нови факти за важността му, надхвърлящи основната му зона на действие – здравето на костите.

Витамин D е открит през 1920 г., слагайки края на дългото търсене на лечение на детския рахит. Това откритие дава старт на масовото обогатяване на храни с витамин D. И само едно десетилетие по-късно рахитът вече се среща рядко. Нещо повече. Справянето с проблема дава тласък на мащабни изследвания върху витамина, които продължават и до днес, а резултатите все по-често сочат, че той има важна роля в други аспекти на човешкото здраве.

Факт е, че повечето проучвания показват, че липсата на витамин D увеличава риска от остеопороза и вероятността от фрактури на тазобедрената става. 

Той обаче е и мощно средство за борба с 

рака на простатата

Лабораторните експерименти предполагат, че витамин D помага за предотвратяване на неограничено размножаване на клетки, което характеризира рака, като намалява клетъчното делене, ограничава кръвоснабдяването на тумора, увеличава смъртността на раковите клетки и ограничава разпространението на метастазите.

През 1998 г. проучване на здравните специалисти в Харвард сред 47,781 мъже съобщава, че високата консумация на калциеви добавки е свързана с повишен риск от напреднал рак на простатата. Но учените от Харвард смятат, че проблемът не е самият калций, а относителната липса на активен витамин D в тялото.

Изглежда, че рискът от рак на дебелото черво, рак на гърдата и други злокачествени заболявания също нараства в популациите на географски ширини далеч от Екватора. Излагането на слънце и нивата на витамин D може да са част от обяснението, твърдят учените. Неотдавнашно клинично проучване, разглеждащо ежедневно добавка от 1,000 IU витамин D, не показва намален риск от рак, но е свързано с намален риск от смърт от рак.

Приемането на добавки с витамин D може да помогне и за 

предпазване от деменция

сочат данните от широкомащабно проучване, направено през последните месеци. 

Учени от университетите в Калгари, Канада, и в Ексетър, Великобритания, изследват връзката между добавките с витамин D и заболяването. В проучването участват повече от 12,388 души, включени в американския Национален координационен център за болестта на Алцхаймер, като средната им възраст е 71 години и при включването им не страдат от деменция. От тях 37 процента (4,637 души) приемат добавки с витамин D.

Източник Pixabay

Екипът установява, че приемането на препарата е свързано с по-дълъг живот без деменция. Освен това случаите на диагностицирани с деменция сред групата, получаваща витамин D, са с 40 процента по-малко. От цялата извадка 2,696 души развиват деменция за десет години, като 2,017 (75 процента) от тях не са приемали витамин D, преди да им бъде поставена диагнозата.

„Знаем, че 

витамин D влияе на мозъка 

по начин, който може да има отражение за намаляване на деменцията, но досега изследванията даваха противоречиви резултати. Констатациите ни дават важна представа за групите, които могат да бъдат специално насочени към прием на добавки с витамин D. Като цяло открихме доказателства, които предполагат, че по-ранният прием на препарати може да бъде особено полезен“, преди да започнат първи признаци за когнитивни проблеми, казва професор Заинор Исмаил от университета в Калгари, който ръководи изследването.

Данните показват, че витамин D е ефективен при всички групи, но резултатите са значително по-големи при жените, отколкото при мъжете, предава БТА. Освен това въздействието му е по-голямо при хора с нормални когнитивни способности в сравнение с тези, които съобщават за признаци на леки нарушения – промени, които са свързани с по-висок риск от деменция.