Ядрена подводница и три военни кораба на Русия ще акостират в кубинската столица Хавана през следващата седмица. Това съобщи Министерството на революционните въоръжени сили на Куба в четвъртък.

Новината идва на фона на последната заплаха на руския президент Владимир Путин, че Москва може да предприеме "асиметричен отговор" към западни съюзници на Украйна, като разположи свои далекобойни оръжия на територията на техни съседни страни. Заканата му беше предизвикана от решението на САЩ, Германия и други държави да разрешат на Киев да нанася удари със западни оръжия по цели в Русия.

От съобщението на кубинските власти става ясно, че в Хавана ще акостира ядрената подводница "Казан", която обаче няма да носи ядрени оръжия на борда си. Тя ще бъде придружена от ракетната фрегата "Адмирал Горшков", петролен танкер и спасителен влекач. Очаква се те да останат в района на кубинската столица от 12 до 17 юни. Куба уверява, че присъствието им "не представлява заплаха за региона".

Междувременно американски официални представители заявиха, че Вашингтон следи руски военни кораби и самолети, които се очаква да пристигнат в Карибския басейн за военно учение. Те заявиха, че учението ще бъде част от по-широкия руски отговор на подкрепата на САЩ за Украйна.

На този фон президентът на САЩ Джо Байдън каза в интервю пред Ей Би Си нюз, че американски оръжия няма да бъдат използвани за нанасяне на удари по Москва или Кремъл. Той говори пред телевизията по време на посещението си във Франция, където присъства на церемонията по отбелязване на 80-годишнината от десанта в Нормандия.

Байдън беше попитан дали произведени в САЩ оръжия вече са били използвани срещу Русия. Президентът не отговори директно, но уточни, че няма да бъде разрешено те да бъдат използвани за нападение срещу руската столица.

"Разрешено е те да бъдат използвани в близост до границата, когато от другата страна на границата атакуват конкретни цели в Украйна", каза Байдън. "Ние не разрешаваме удари на 200 мили навътре в Русия и не разрешаваме удари по Москва, по Кремъл."

По повод заплахата на Путин за разполагане на руски далекобойни оръжия в близост до западни съюзници на Украйна американският президент коментира, че руският му колега "не е достоен човек".

"Ние не говорим за това да им дадем оръжия, за да ударят Москва, да ударят Кремъл, а да ударят точно отвъд границата, откъдето получават значителен огън от конвенционални оръжия, използвани от руснаците, за да отидат в Украйна, за да убиват украинци", добави Джо Байдън.

По време на Студената война разполагането на съветски ядрени ракети в Куба предизвика Кубинската ракетна криза от 1962 г. В онзи момент Вашингтон и Москва се намират най-близо до ядрен конфликт в историята.

Напрежението тогава ескалира с поставянето на ядрени ракети от страна на САЩ в Измир, Турция, през 1959 г. В отговор СССР разполага свои ядрени ракети на територията на Куба три години по-късно. В крайна сметка американските ракети са изтеглени от Турция, а съветските - от Куба. Така светът се разминава с ядрена война.