Изберете Албания пред Малдивите и Конго пред Руанда. Това съветват експертите по туризъм за 2024 г. Екип от индустрията предложи своите прогнози за по-малко популярните дестинации, които вярват, че ще станат горещи точки през следващата година, заради своята естествена красота, уникална култура и достъп.

Базираната в Ню Йорк Александра Авила, която е основател на PR агенцията Firct Reya Communications, твърди, че Аляска вече е започнала да примамва все повече пътешественици.

Тя препоръчва Alyаska Resort в Girdwood, който може да се похвали със ски склонове на прага си и най -големия скандинавски спа център в САЩ.

„Това място определено е новото бижу на короната в Южна Централна Аляска”, казва Авила.

Според компанията Go2africa пък басейнът на Конго е гореща точка за любителите на природни красоти. Страната предлага по-уникално изживяване отколкото Руанда и Уганда, тъй като „горилите споделят дома си с горски слонове, биволи и стотици специални птици”. Конго е и

дом на най-стария национален парк в Африка,

Одзала-Кокуа, който е създаден през 1935 г.

В Уганда, Институтът на Джейн Гудол (JGI) продължава да работи върху опазването на дивите шимпанзета в Албертинския разрив. Експертите отбелязват, че национален парк „Кибале“ пази най-голямото стадо от този вид.

Кралство Бутан също има какво да предложи, казва още Авила: „След като беше една от последните страни, които се отвориха за посетители след COVID-19 и след въвеждането на таксите си за развитие на устойчивостта, Бутан повторно отвори границите си през септември 2022 г. за международни гости“.


Авила препоръчва посещение в хижата Int Peti-Star Gangtey Lodge, кацнала над природен резерват.

Южна Корея предлага „богатство от традиционна култура, невероятна храна и вълнуващо изживяване за пътешествениците“, споделя пък предприемачът пътешественик Брус Пун Тип. Той е основател на туристическата компания G Adventures и прогнозира, че тази страна ще е сред най-горещите дестинации през 2024 г.

Експертите по пътуванията смятат, че популярността на Южна Корея е била подпомогната от културата на K-POP и K-Dramas.


Някои от другите туристически примамки на страната включват „богатство от традиционна култура, невероятна храна и вълнуващи преживявания за пътешествениците“.

Според Пун Тип Узбекистан също е станал доста гореща точка, тъй като хората обичат да пътуват до по-далечни и по-малко известни страни.

Един от големите акценти за 2024 г., казва експертът, е „зашеметяващият“ център за ислямска цивилизация в Ташкент, който ще отвори вратите си през април и се присъединява към Центъра за съвременни изкуства, който беше открит през 2019 г.

Според G Adventures, Португалия е отбелязала ръст

с утрояването на броя на туристите

от 2019 г. и с 33 на сто в сравнение с 2022 г.

Експертите по пътуванията заявиха, че някои от причините за посещение на „този европейски скъпоценен камък“ включват „достъпност, фантастична хранителна култура и история“.

Те добавят, че новите директни полети до Порто от Ню Йорк, Бостън и Торонто с Azores Airlines също ще дадат на пътниците повече възможности да стигнат до дестинацията през лятото на 2024 г.

Тихият остров Гренада също е „под прицела“ на много любители на луксозни пътешествия за 2024 г. Неговите „непокътнати пейзажи се харесват на търсещите приключения, любителите на природата, почитателите на плажовете, семействата, които търсят забавление и приключения, двойки, които търсят романтични бягства или дестинация за сватби“.

Единствената балканска държава, включена в списъка е Албания. Тя е препоръчана от сайта за онлайн резервации Booking.com поради нейните „лазурни води, впечатляващи планини и достъпност за всички видове пътници“.

Те дори стигат дотам, че наричат малката страна

„Отговорът на Европа на Малдивите“

Морският курорт Вльора е „недооценена морска скъпоценност, отправна точка към албанската Ривиера и страхотна база за разглеждане на този слънчев бряг“.


„През деня посетителите могат да се разхождат по алеята, обградена с палми, да се разхлаждат в лагуната на Нарта или да се насладят на разходка с лодка до малкия, но зашеметяващ залив на Грама. През нощта този исторически град оживява с бутикови магазини и заведения за хранене“, отбелязва екипът на Booking.com.

На база на търсенията от потребители, сайтът посочва и Филипините като гореща дестинация за 2024 г. Архипелагът край бреговете на Виетнам се състои от повече от 7,000 острова и островчета, но експертите препоръчват да не пропускате Панглао. Казват, че малкият тропически остров предлага „бели пясъчни плажове, места за гмуркане от световна класа и изобилие от дейности на открито“.

Той е позициониран и като най-зелената дестинация на Филипините, с екологично летище, дейности, които опазват околната среда и земеделски район от 22 акра, който осигурява органична продукция за хотелите.