Овидио Гусман Лопес, син на краля на картела Синалоа, известен с прякора Ел Чапо, се призна за невинен по обвинения в САЩ за трафик на наркотици, предаде АФП. 33-годишният Гусман Лопес, чийто баща Хоакин Гусман излежава доживотна присъда в американски затвор, беше екстрадиран в Съединените щати от Мексико на 15 септември.

На 18 септември в окръжния съд на САЩ в Чикаго Гусман Лопес, известен като "Ел Ратон" или "Мишката", пледира невинен по множество обвинения за трафик на наркотици, пране на пари и огнестрелни оръжия, се казва в изявление на Министерството на правосъдието. Той е обвинен за доставка на кокаин, фентанил, хероин, метамфетамин и марихуана в Съединените щати.

Баща му беше екстрадиран в САЩ през 2017 г. и осъден през 2019 г. за ръководене на смятаната за най-голяма мрежа за наркотици в света. Според американските власти след осъждането на Гусман няколко от синовете му, известни под общото име "Чапитос" или "Малките Чапо", наследяват контрола върху картела Синалоа.

Агентите по сигурността заловиха Гусман Лопес в град Кулиакан в щата Синалоа на 5 януари. Синът на Ел Чапо беше екстрадиран в Съединените щати само няколко дни, след като съпругата на баща му, Ема Коронел Айспуро, беше освободена от заведение от изправителната система на Калифорния, след като излежа близо две години от тригодишна присъда за трафик на наркотици и пране на пари.