Вулканът Ибу в Индонезия изригна в понеделник сутринта, изхвърляйки стълбове сива пепел на няколко километра в небето, съобщи агенцията по вулканология на страната, цитирана от Ройтерс.

Вулканът на отдалечения остров Халмахера изригна в 9,12 ч. местно време (3:12 ч. българско време) за около пет минути, изхвърляйки пепел в небето на височина до 5 км, казаха официални лица.

В петък беше регистрирано и по-малко изригване.

Състоянието на тревога около вулкана остава на второто най-високо ниво, каза в изявление Хендра Гунаван, ръководител на Индонезийския център за вулканология и намаляване на геологичните опасности.

Всички дейности в радиус от пет километра от вулкана са забранени, добави той.

"Ако започне да вали пепел, препоръчваме на хората, които са близо до вулкана, да носят маска и очила", каза Хендра.

Кадри от изригването, споделени от центъра, показват облаци сива пепел, издигащи се от кратера. Служителят каза, че се е чул и бумтящ шум.

Засега не се съобщава за евакуация на жители.

Индонезия се намира на тихоокеанския "огнен пръстен" и има 127 активни вулкана, според агенцията по вулканология.

През последните седмици вулканът Руанг в Северен Сулавеси изригна, изхвърляйки нажежена лава, докато мълния излезе от кратера му. Изригването накара властите да евакуират повече от 12 000 души, живеещи на близкия остров.

През декември повече от 20 души бяха убити, след като вулканът Марапи, един от най-активните вулкани на остров Суматра, изригна и издигна сиви облаци пепел на височина до 3 километра.

Внезапни наводнения и кални свлачища в индонезийската провинция Западна Суматра убиха най-малко 37 души този уикенд, докато издирването на 17 изчезнали все още продължава, съобщиха властите в понеделник.

Пороен дъжд в събота вечерта причини внезапни наводнения, свлачища и студен поток от лава, който е смес от вулканична пепел, скални отломки и вода, която тече като кал, в три района на провинция Западна Суматра.

Студеният поток от лава, известен в Индонезия като лахар, идва от планината Марапи, един от най-активните вулкани на Суматра.

Националната агенция за управление на бедствия (BNPB) каза в изявление, че почти 200 къщи са повредени и 72 хектара земя, включително оризови полета, са засегнати. Най-малко 159 души от област Агам са били евакуирани в близките училищни сгради, каза BNPB.