Около половината от хората в Швейцария мечтаят да притежават собствен дом на село, но срещат сериозни финансови пречки. Това показва проучване на Moneypark, Alacasa и Helvetia.

Швейцарецът не купува, не продава, но има мечта – са резултатите от това проучване.

Ако швейцарецът иска да купи къща на стойност един милион франка, има нужда от годишен брутен доход от 180 000 франка.

Всеки втори швейцарец намира това за твърде високо.

Търсенето на къщи е по-голямо от всякога, но земята е оскъдна, а населението расте. Девет от десет души, които живеят в селски райони, искат да останат там. Мечтата за еднофамилна къща в провинцията все по-често е мечта.

„Финансовите причини са най-често цитираната пречка“, се казва в проучването. 40 процента от анкетираните твърдят, че финансите са основната причина. Втората най-важна пречка е пътуването до работа.

Критериите за финансиране, които имат за цел да предотвратят прегряване на пазара, са все по-често критикувани. 50 процента от запитаните казват, че критериите вече не отговарят на днешната реалност. Те изискват закупуването на собствен жилищен имот да бъде възможно и с по-малък доход.

Първия си имот, швейцарецът може да си позволи едва на 44-годишна възраст.

Причина за това са финансирането и цените на недвижимите имоти, които са се повишили над средните в сравнение със заплатите

според главният изпълнителен директор на Moneypark Мартин Чоп.

Други критерии за покупка са добрите връзки с обществен транспорт (51 процента) и страхотен квартал (41 процента), екологията за райско устроената държава също играе роля. Затова пък е малък интереса към възможностите на съвременните технологии - зареждане на електрически автомобили, луксозни съоръжения.

Тези швейцарци, които вече притежават жилище са щастливи. Удовлетворението е по-високо в немскоговорящата Швейцария (53%), отколкото в Западна Швейцария (40%) – с най-високи стойности в Източна Швейцария (61%) и най-ниски стойности в региона на Женевското езеро (39%).

Най-интересният резултат от проучването е, че никой не иска да продава къщата си. Само три процента от собствениците биха искали да продадат имота си през следващите три години. Други 15 процента планират да продадат след четири до осем години. 31% са заявили, че искат да предадат дома си в наследство на семейството. Повече от една трета биха отдали под наем наследствен имот, а друга трета биха живели сами в него. Само 19 процента биха продали имота си в момента.