Съпредседателят на "Величие" Ивелин Михайлов каза в събота, цитиран от "24 часа", че 5-6 депутати от парламентарната група на партията може да бъдат изключени.

Новината дойде ден след като новосъздадената партия за пръв път подкрепи ГЕРБ и ДПС при гласуване. Тогава с помощта на всички 13 гласове на депутатите от "Величие" Анна Александрова от ГЕРБ беше избрана за председателка на временната комисия за изработване на правилник на Народното събрание (НС).

Според правилника на НС парламентарните групи трябва да се състоят от най-малко 10 членове. Това означава, че ако от групата на "Величие" бъдат изключени повече от трима души, тя ще се разпадне и всичките ѝ членове ще станат независими депутати. Самият Михайлов не е народен представител.

"Вчерашното гласуване е направо предателство срещу народа. Не можем да гласуваме за престъпници. Говорих с деветима от нашите депутати, които казаха твърдо, че няма да направят такова нещо, другите ми казват, че това е политика", каза Михайлов по време на събитие край "Исторически парк", чийто собственик е той.

На ГЕРБ и ДПС не достигат шестима депутати, за да имат мнозинство от 121 народни представители в парламента.

По-рано "Величие" отказа да участва в преговори за правителство с първия мандат на ГЕРБ, след като лидерът ѝ Бойко Борисов не се съгласи на среща с другия съпредседател на новосъздадената партия Николай Марков. След това той каза, че е бил заплашван с компромати, за да подкрепи предложената от ГЕРБ председателка на НС Рая Назарян.

На изборите в началото на юни партия "Величие" се яви за пръв път и влезе в парламента с близо 5% подкрепа.

Марков, който е председател на парламентарната група на партията, стои зад десетки фирми. Той е бивш служител на Националната служба за охрана (НСО), уволнен дисциплинарно през 2007 г.

През 2019 г. разследване на "Капитал" за дейността на дружеството на Михайлов "Исторически парк" показа, че то функционира на принципа на незаконна схема.

След изборите разследващият сайт BIRD съобщи, че фирми, свързани с Михайлов, са натрупали близо 650 000 лв. задължения към Националната агенция за приходите (НАП). Ден по-късно НАП потвърди, че разследва подаден сигнал. Михайлов каза, че задълженията ще бъдат платени до две седмици.