Млад и обещаващ адвокат от Кентъки с млада и красива приятелка, тъкмо завършила гимназия. Двамата са влюбени и целият град Хайланд Хайтс им завижда. Те показват щастие и завиден начин на живот. Това е само повърхността на историята на Райън Постън и Шайна Хюбърс. Истината обаче е съвсем различна и излиза наяве едва след като Шайна убива с шест куршума Райън, тъй като той я карал да пере мръсните му дрехи и да гледа домашните му любимци. По време на делото срещу Хюбърс обаче стават ясни още по-страшни неща, включително и планиране за масови убийства. Фаталната случка между двамата млади става на 12 октомври 2012 година, а Хюбърс е обвинена през декември същата година. Скоро е пусната под гаранция, тъй като пледира самозащита. Цели три години делото срещу нея се точи – то минава през доживотна присъда, а съвсем скоро наказанието й е намалено на 40 години затвор.

Животът на Райън Постън

Адвокат Райън Постън изглежда добър човек – син, внук, по-голям брат и юрист, който помага на бедни хора, които не могат да си позволят скъпа защита. Неговият дядо, Джеймс Постън-старши, е бил адвокат в продължение на 54 години, а чичото на Постън, Джеймс Постън-младши, също практикува право. В по-младите си години обучението на Райън му позволява да види много нови места – учи във Филипините и Швейцария, съответно в Международното училище Манила и Международното училище в Женева. Той завършва бакалавърската си степен в университета в Индиана, където записва специалност по политически науки, история и география. След като изкарва и докторската си степен по право от Правния колеж Салмън Чейс в Постън, започва да работи като адвокат в Синсинати, Охайо. През 2011 г., вече утвърден адвокат на 28 години, се запознава с бъдещата си приятелка Шайна Хюбърс във Facebook. Хюбърс, която по това време е на 19 години, е приятел с доведения братовчед на Постън. Адвокатът първо само „лайква“ снимките по бикини на Хюбърс и след това започва разговор с нея. Когато в крайна сметка се срещат, момичето следва психология в университета в Кентъки. Двойката излиза година и половина и през цялото време Шайна проявява мания по Постън, която на моменти е обезпокоителна според неговите приятели и семейство. Съобщава се, че тя рутинно посещава апартамента му без предупреждение и му изпраща между 12 и 100 съобщения на ден.

Връзката на Райън и Шайна

Подобно на Постън, Хюбърс е даровита студентка, която приема обучението си сериозно. Тя завършва университета в Кентъки с отличие само за 3 години и бързо се премества да следва магистърската си степен, а нейните приятели и съученици смятат интелекта й за гениален. Много от близките приятели на Постън твърдят, че е искал да скъса с нея, но не е могъл. „Той беше твърде мил. Не искаше да нарани чувствата й“, казва приятелят му Том Авадала. Друг човек от неговото обкръжение, Мат Херен, споделя същите твърдения в разговор с CBS News като нарича Постън „човек, който искате в живота си“. Подобни твърдения ще заемат основна част в делото за убийството. Но Ники Карнс, съседка на покойника, твърди, че той е бил агресивен по време на връзката им и често е засрамвал теглото и външния вид на Хюбърс. Карнс казва, че момичето е вършило задълженията на Постън – включително пране и да се грижи за домашните му любимци. В разкритите sms-и и съобщения се вижда, че Постън казва на приближените си, че приятелката му го тревожи, като обяснява, че тя „го плаши“. В отговор те споделят същите мнения и допълнителни съобщения показват вече, че Хюбърс всъщност си е представяла как застрелва Постън веднъж, когато двойката посещава стрелбище. В дните преди убийството му Постън започва да изразява силно недоволство от връзката. Нещата обаче не се променят много – до нощта, когато Хюбърс дърпа спусъка.

Убийството – нападение или самозащита

Причината за смъртта на Райън Постън са 6 последователни изстрела. Хюбърс се появява на вратата му – и ще стане последният човек, когото някога е виждал. [caption id="attachment_708103" align="aligncenter" width="768"]Шест куршума за адвокат от Кентъки, карал приятелката си да пере Шайна танцува по време на разпита си в полицията.[/caption] След като стреля 6 пъти в приятеля си, момичето само набра 911. В полицейския участък Хюбърс изглежда раздразнителна и трудно успява да запази мълчание, въпреки че изразява желание да го направи. В хода на разпита с многословието си Хюбърс представя картинка, който се отклонява от тази, която изначално казва на операторите на 911, пише chr.bg. Разказът й бързо става неясен, като в един момент твърди, че е изтръгнала пистолета от ръката на Постън, а в следващия – че е взела огнестрелното оръжие от масата. Малко след това тя започва да танцува из стаята, пее „Amazing Grace“ и говори как една присъда за убийство ще й попречи в откриването на съпруг. И всички тези изблици са уловени от камерата в стаята за разпит. По време на процеса Хюбърс поддържа твърденията за самозащита и предлага подробен разказ за връзката си с Постън от нейна гледна точка. Прокурорите настояват, че е убила Постън, защото той е бил твърдо решен да прекрати връзката им.

Искам да изгоря целия град

Междувременно защитата представя текстови съобщения, написани от Постън, от рода на: „Няма нищо, което да искам повече от това просто да изгоря проклетата земя и да оставя целия този град в купчина развалини.“ Приятелят на Постън, Али Вагнер, твърди, че той е имал емоционални проблеми по това време, за които е започнал да взима антидепресанти. Притежаваното от Постън оръжие е под въпрос след трагичното събитие. Хюбърс твърди, че той не вижда проблем да стреля с огнестрелните си оръжия на закрито, а по-късно ще се потвърди, че в апартамента му е имало книга с дупки, наподобяващ тези от куршуми. Момичето казва, че е стрелял по книгата, но приятелите на Постън твърдят, че той е отговорен собственик на оръжие.

Повторният процес срещу Шайна

[caption id="attachment_708106" align="alignleft" width="300"]Шест куршума за адвокат от Кентъки, карал приятелката си да пере Шайна минути след задържането й.[/caption] Въпреки че е осъдена през 2015 г. след само пет часа обсъждане на съдебните заседатели, през 2016 г. присъдата на Хюбърс е отменена, защото се оказва, че един от съдебните заседатели в първоначалния процес е бил осъден престъпник, според ABC News. По време на този втори процес Кейти Картър, една от сестрите на Постън, застава на свидетелската скамейка, откъдето заявява, че без Райън в семейството „винаги ще има стол, който ще бъде празен… Той никога няма да може да има всички неща, които заслужаваше в живота си.“ През 2018 г. вторият процес срещу Шайна Хюбърс завършва с доживотна присъда. След смъртта на Райън приятелят и негов съперник в шаха, адвокатът Кен Хоули, има проблеми с храносмилането на ситуацията. Между двамата адвокати шахматните партии могат да отнемат в някои случаи дни, преди да приключат… Няколко години по-късно Хоули казва пред CBS News, че не е успял да изчисти дъската, на която двамата са играли последно, и вместо това я е транспортирал до офиса си. През годините, изминали след смъртта му, тя остава непроменена. Хоули определя жеста си като метафора за един незавършен живот.