Ръководството на ОЕБ „Шалом” и организационния комитет на ежегодните награди на еврейската общност „Шофар” взе единодушното решение да отнеме отличието на журналиста Петър Волгин и на главния редактор на интернет сайта „Маргиналия” Юлиана Методиева.

В официална позиция на „Шалом“ се казва:

„Петър Волгин бе удостоен с най-високото отличие на ОЕБ „Шалом”, наградата „Шофар” през 2009 година. Отличието се отнема по повод на изразените проруски и антидемократични позиции (включително срещу ЕС и НАТО), разпространението на конспиративни теории и невярна информация. Юлиана Методиева, в качеството си на главен редактор на сайта „Маргиналия” бе удостоена с най-високото отличие на ОЕБ „Шалом”, наградата „Шофар” през 2018 г. Отличието се отнема по повод на систематичното демонизиране на държавата Израел и оправдаване на престъпленията на терористичната организация „Хамас”“.

Организацията на евреите в България цели да покаже с този акт, че отстояването на демократичните ценности в българското общество, в това число борбата с езика на омразата, ксенофобията, антисемитизма и демонизирането на Израел трябва активно да се отстояват и да не се приемат за даденост.

От там подчертават, че най-високото отличие на ОЕБ “Шалом”, наградата “Шофар” е отговорност за всеки неин носител.

Сред носителите на почетния знак е покойният български патриарх Неофит, който получи знака през 2018 г. за незабрава по повод 75-та годишнина от спасяването на българските евреи.

Шофарът е най-стария музикален инструмент – обикновено е изработен от рог на овен. С него на Рош а Шана (Еврейската Нова година) се тръби, за да накара всеки човек да премисли делата си и да поиска прошка за грешките си. Тръбенето на шофара напомня и за даването на Десетте Божи заповеди.