За втора поредна година, в чест на националния празник на България, Трети март, Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис освети знаковата сграда на общината на Лос Анджелис (Los Angeles City Hall) в цветовете на националния трибагреник на страната ни. Тази инициатива е от изключителна важност, защото се случва за първи път в историята на този важен американски мегаполис и на Западния бряг на САЩ. Тя е резултат от отличното сътрудничество на генералното консулство на Република България в Лос Анджелис с местните власти и е израз на уважението към нашата страна и нейната история и традиции. България е първата чужда държава, уважена по този начин за своя национален празник. На осветяването присъстваха много сънародници и чуждестранни гости, представители на консулския корпус, местните власти и др. Популярният български ансамбъл за народни танци от Лос Анджелис, „Хоротропци“, направи флашмоб, а екипът на генералното консулство раздаде мартеници и български знаменца на всички присъстващи. 

 

В момента на осветяването генералното консулство даде официален коктейл по случай националния празник, на който присъстваха много сънародници и чуждестранни гости- кметове, членове на градския съвет, генерални консули и членове на консулския корпус, представители на еврейски организации, партньори и др. Коктейлът се проведе в знаковата зала „Dorothy Chandler Pavillion“ в центъра на града, която се намира на няколкостотин метра от осветената сграда на общината на Лос Анджелис. През цялото време на коктейла, гостите можеха да наблюдават съвсем отблизо осветената сграда. През миналата година, по време на първото осветяване на сградата на общината на Лос Анджелис, генералният консул Бойко Христов обеща инициативата му да се разрасне и да обхване и други важни градове от консулския окръг на генералното консулство.

Тази година, в изпълнение на обещанието му, по случай националния празник на България, в бяло, зелено и червено, грейнаха, също така, един от символите на Сиатъл – прочутото виенско колело в центъра на града, за първи път беше осветена и знакова сграда в щата Аризона – тази на общината на столицата Финикс. Осветяването на виенското колело в Сиатъл се осъществява по инициатива на Генералното консулство в Лос Анджелис, благодарение на Българския център за култура и наследство на Сиатъл и почетния консул на България в Сиатъл, г-жа Елка Русков.

На 21.02.2023 г., по време на официално заседание на градския съвет на Бевърли Хилс, кметът Лили Боси, в присъствието на заместник-кмета Джулиан Голд и членовете на съвета Джон Мириш, Лестър Фридман и Шарона Назарян, връчи на генералния консул на Република България в Лос Анджелис Бойко Христов прокламация по случай националния празник на България (3-ти март) и 80-годишнината от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война.

 

Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис изразява своето най-дълбоко уважение и благодарност за този акт на приятелство и разбиране на историческата истина!