САЩ и Иран се споразумяха за размяна на петима ирански и петима американски затворници след месеци на преговори. Петимата американци с ирански произход кацнаха в Доха, Катар, със самолет, който отлетя от Техеран в понеделник следобед.

Освобождаването им зависеше от прехвърлянето на замразени досега 6 милиарда долара ирански активи, спечелени от продажбата на петрол на Южна Корея, към банки в Доха.

Според споразумението средствата ще се съхраняват в сметки в Катар - съюзник на САЩ на Арабския полуостров и дом на голяма американска военна инсталация. Тези средства ще могат да се използват за т.нар. хуманитарни разходи, като храна и лекарства, които вече са разрешени съгласно санкциите, казаха от Вашингтон.

Размяната идва на фона на голямото военно струпване на САЩ в Персийския залив. Сделката доведе до критики към президента Джо Байдън от страна на републиканците, които твърдят, че администрацията му помага за стимулиране на иранската икономика в момент, когато Иран представлява нарастваща заплаха за американските войски и съюзниците от Близкия изток.

Байдън обаче каза, че петимата американци с двойно гражданство "най-после се прибират вкъщи". В изявление той благодари на правителствата на Катар, Оман, Швейцария и Южна Корея за помощта им.

"Специално благодаря на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани и на султана на Оман Хайсам бин Тарик, които помогнаха за постигането на това споразумение на фона на продължила много месеци трудна и принципна американска дипломация", каза президентът, след като самолетът кацна в Доха и разменените затворници бяха посрещнати от американски представители.

Сред тях са Сиамак Намази, който беше задържан през 2015 г. и по-късно беше осъден на 10 години затвор по международно критикувани обвинения в шпионаж; Емад Шарги - рисков капиталист, осъден на 10 години; и Морад Тахбаз - британско-американски природозащитник от ирански произход, който беше арестуван през 2018 г. и също получи 10-годишна присъда.

Четвъртият и петият затворник не бяха идентифицирани, но според Би Би Си единият от тях е жена.

Трима от иранските затворници са Мехрдад Ансари, Реза Сарханпур Кафрани и Камбиз Атар Кашани - обвинени в незаконно придобиване на усъвършенствани или потенциални технологии с двойна употреба, за които се смята, че са предназначени за Иран, който от 2018 г. е под строги санкции на САЩ.

Други двама души - Кавех Лотфолах Афрасиаби и Амин Хасанзадех - бяха вкарани в затвора съответно за това, че не са се регистрирали като чуждестранни агенти и са откраднали инженерни планове от името на Иран.

"От петимата ирански граждани в Америка двама ще се върнат в Иран, двама ще останат в Америка по собствено желание, а един човек ще отиде в трета държава по тяхно желание", каза външният министър на Иран Насър Канаани, без да посочи кои затворници ще се върнат в Иран и кои не.

Иран е обвиняван, че взема чужди граждани за заложници под претекст, че нарушават закона, за да ги използва като разменна монета. По време на настоящата вълна от размирици иранските сили за сигурност са задържали около 40 чужди граждани, често без да разкриват каквито и да било обвинения.

Иран е изолиран и засегнат от по-строги икономически и дипломатически санкции, откакто през 2018 г. тогавашният президент Доналд Тръмп едностранно се оттегли от 3-годишното споразумение между световните сили и Техеран за ограничаване на ядрената му програма в замяна на облекчаване на предишни мерки. Те целяха да спрат страната да развива своя атомен потенциал.

Освен дипломатическите и икономическите последици, оттогава насам наблюдателите приписват на Техеран поредица от завладявания на кораби и нападения в ключовия район на Ормузкия проток.

Размяната обаче се осъжда от водещи американски републиканци и ирански активисти, които казват, че това само ще насърчи повече вземане на заложници.