Нарастването на израелските селища на окупирания Западен бряг на река Йордан е несъвместимо с международното право, заяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в аржентинската столица Буенос Айрес, където е на посещение, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е знак за завръщане към стария американски политически курс по въпроса, сменен от правителството на Доналд Тръмп, предшественика на настоящия президент Джо Байдън.

Администрацията на Тръмп подкрепи правото на израелците да създадат свои селища на Западния бряг с отхвърлянето на дотогавашната позиция на САЩ, че това е "несъвместимо с международното право".

На пресконференцията в Буенос Айрес Блинкън изрази разочарованието на САЩ от обявения план на Израел да изгради нови жилища за израелски заселници на Западния бряг. Държавният секретар посочи, че с тези селища на практика се действа срещу постигането на траен мир.

"Те са несъвместими и с международното право. Нашата администрация остава твърдо против заселническата експанзия и, по наша преценка, това не засилва, а напротив - отслабва сигурността на Израел", заяви Антъни Блинкън.

През ноември 2019 г. държавният секретар на САЩ при Тръмп - Майк Помпейо, заяви, че САЩ повече не приемат заселването на израелци на Западния браг, окупиран във войната в Близкия изток през 1967 г., за "несъвместимо с международното право", каквато беше американската позиция в продължение на четири десетилетия.

Според палестинците и международната общност преселването на граждани от която и да е страна на окупирана територия е незаконно по силата на Четвъртата Женевска конвенция от 1949 г. и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, посочва Ройтерс, като припомня, че редица страни навремето са осъдили обявената от Помпейо позиция на САЩ.