Димитър Илиев

Една млада Мата Хари от Северозапада показа какво е самоотверженост. Навръх Свети Валентин 24-годишната Силвия Йотова прогони нагъл грабител с пистолет от хранителния магазин, където работи като продавачка. Тя тъкмо миела с метла и мопче, когато нисък маскиран мъж влязъл в магазина и насочил пистолет към нея с искане да сложи в чантата му парите от дневния оборот. Силвия започва да го налага с дръжката на метлата - смело, безразсъдно и нелогично срещу насоченото срещу нея дуло на пистолета. Нападателят остава изненадан, но продължава инатливо да иска парите, показват записите от охранителната камера. Продължава да размахва метлата и да се опитва да го удари през стъклена преграда, а след като не успява да го докопа, започва да хвърля опаковки от витрината. Нападателят е толкова изнервен, че дори стреля в тавана, най-вероятно от страх пред развилнялата се метла. Накрая грабителят си тръгва. Абсурдната история продължава над минута. След това Силвия повикала мъжа си. „Едва ли щеше да повярва, ако не бе ме видял толкова почервеняла и разбесняла се", казва тя. След това двамата се прибрали при дъщеричката си Беатрис, която е само на година и 9 месеца.

 

„Нищо не съм си мислила, като го видях. Държах метлата в ръка и чистех, преди да затворя магазина. Отначало помислих, че това е нескопосана шега, а след като видях, че този човек наистина иска парите, побеснях. Действах абсолютно инстинктивно, а главната ми цел беше да се разкара и да не ми досажда. Побеснях, защото никой не получава нищо даром в живота, откъде накъде ще му давам парите", разказа Силвия. „Не съм си мислила за нищо - нито за Беатрис, нито за мъжа ми. Всичко беше инстинкт", продължава тя. Дни след случката осъзнава, че е имала късмет. „Вероятно трябваше да покажа повече чувство за самосъхранение. Само че аз работя от 14-годишна, първо в кафене, от около година в този магазин. И знам цената на всеки лев", казва Силвия.

„Не знаех какъв е пистолетът, мислех, че е истински, но това в онзи момент нямаше никакво значение - исках този човек да се махне от магазина и да се прибера вкъщи за празника", продължава младата жена. Тя не смята, че животът й ще се промени след случката. Не знае някой да е готов да я възнагради за постъпката си. Не знае колко пари е имало в касата и колко е спасила, защото в този момент работела с кода на колежката си. Не иска да става и местен шериф, както призоваха съселяните й от белослатинското с. Търнава. На Свети Валентин така и не получава подарък, пак по собствено желание. Иска да си е самата тя - искрена и неподправена българка от Северозапада, която е готова да защити честта си и да се бори за справедливост.

„Силвия е окомуш, бойко момиче, учеше в Благоевград, но след това се върна в селото, вероятно защото се омъжи. Мъжът й работеше в в Бяла Слатина, но от ноември е без работа", казва кметицата на с. Търнава Габриела Раловска. Щяла да бъде наградена от собственичката на магазина Галя Илиева и най-вероятно от общината в Бяла Слатина. Ако решат местните общински съветници. За Силвия остава величието в собствено й семейство. „Вероятно съпругът ми ще разкаже на дъщеря ми за случката, като стане на 7-8 години. Няма да тръгна аз да й се хваля каква съм героиня", усмихва се за първи път Силвия Йотова.