Ръкавиците за еднократна употреба, наравно с предпазните маски, вече са навсякъде. Хората по целия свят ги носят навън в опит да избегнат близка среща с опасния коронавирус. Носят ги и продавачите в магазина, фармацевтите в аптеките, шофьорите в градския транспорт... Експерти обаче предупреждават, че схващането, че еднократните ръкавици предпазват, е не само грешно, но и дори опасно. И изброяват няколко причини за това.

 Докосване на лицето с ръкавици
Инфекцията от коронавирус може да стигне до нас не само когато сме близо до някой, който кашля и киха. Тя може да попадне в организма ви, като докоснете нещо, върху което има патогени, и след това докоснете лицето, очите, носа или устата си. Дори и да сте с ръкавици, това не ви предпазва от докосване на лицето, макар носенето им да служи като подсещане за мнозина да не го правят. Най-често това се случва несъзнателно и ефектът е същият като това да докоснете лицето си с голи, неизмити ръце. Дори да посегнете към мобилния си телефон или в джоба на панталона си с ръкавици за еднократна употреба, все още можете да разпространите патогените върху голяма площ, без да забележите. За вируса е без значение дали влиза в тялото от гола ръка или ръкавица за еднократна употреба през лицето.
 Материалът, от който са направени
Въпреки че ръкавиците за еднократна употреба се носят в лекарските кабинети, те защитават ръцете само от грубо замърсяване като кръв или други телесни течности. Те могат да предпазят от заразяване с бактерии и вируси само за много кратко време. Това е така, защото материалът на ръкавиците за еднократна употреба - най-често винил, латекс или нитрил, всъщност е порест и колкото по-дълго ги носите, толкова по-лесно е патогените да проникнат в предполагаемия защитен слой. Това е една от причините медицинският персонал внимателно да почиства и дезинфекцира ръцете си след употреба на ръкавици за еднократна употреба. Ръкавиците за еднократна употреба изрично не заместват тези хигиенни правила, посочва Deutsche Welle. Д-р Амеш Адаля, старши учен в Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс, предупреждава и че латексовите ръкавици могат да се скъсат много лесно. Пред NBC News тя казва, че ръкавиците не са направени така, че да издържат на ежедневно ползване. Особено когато става дума за работа с топли продукти, газ и др.
 Изпотяване на ръцете
Ръкавиците за еднократна употреба могат да увеличат риска от инфекция, защото кожата започва да се поти много бързо под тях. Такъв топъл и влажен климат е идеална среда за бактерии и вируси от всякакъв вид. „Спрете да носите медицински ръкавици на публично място! Това е хигиенна бъркотия в големи мащаби. Под ръкавицата бактериите щастливо се размножават в топло и влажно пространство. И след като ги свалите, без дезинфекция, имате цяла колонизация от бактерии по ръцете си“, предупреждава в профилите си в Twitter и Facebook германският лекар Марк Ханефелд, цитиран от webcafe. Подкрепя го и белодробният лекар и интернист д-р Йенс Матюс. В интервю за германската медия SWR3 той определя ръкавиците за еднократна употреба като „зародиш“ за коронавирус. Според него те не само че не предлагат защита, но дори са контрапродуктивни. За много кратко време ръкавицата за еднократна употреба натрупва много повече бактерии на повърхността си, отколкото току-що измита ръка. [caption id="attachment_140009" align="aligncenter" width="800"] Hillsborough County Library Service employee Stephen Duran, right, wears gloves to protect himself from the coronavirus outbreak as he hands unemployment paperwork to residents Tuesday, April 14, 2020, at the Jimmie B. Keel Regional Public Library in Tampa, Fla. Florida's unemployment rate shot up to 4.3% in March, as coronavirus-induced closures of Florida's theme parks, hotels and large numbers of businesses caused the highest levels of joblessness in almost two years. (AP Photo/Chris O'Meara)[/caption] Затова от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват всеки път, когато махнете ръкавиците си, да миете ръцете си.
 Има определен начин на сваляне
Друг лекар предупреждава, че има определен безопасен начин за сваляне на ръкавиците, за който медицинският персонал обикновено е обучен. Затова и проф. д-р Оян Асадян от Австрийското дружество за болнична хигиена и контрол на инфекциите не препоръчва носенето на ръкавици за еднократна употреба в ежедневието от медицински необучени хора. „Изисква се знание и практика как да се свалят по такъв начин, че всички прилепени към тях микроорганизми да останат върху самите ръкавици и да не се разнесат по ръцете, китките или ръкавите“, обяснява специалистът по инфекциозни болести в интервю за специализираното списание pflegen-online.de.
 Изхвърлят се погрешно
Всеки, който все още иска да използва ръкавици за еднократна употреба, трябва и да ги изхвърля правилно след това, а не, както за съжаление често се наблюдава в момента - просто да се оставят небрежно или в масовия боклук. Безсмисленото изхвърляне на използвани ръкавици за еднократна употреба или умишленото оставяне в колички за пазаруване е не само небрежно, но и антисоциално, алармират експерти. От германския институт „Робърт Кох“ препоръчват ръкавиците да се изхвърлят по същия начин, както се изисква за маските за лице - грижливо поставени в торбичка, която след това се завързва и едва тогава се хвърля в боклука.
Нужно ли е въобще носенето на ръкавици?
 Според експертите ръкавиците за еднократна употреба може да се ползват внимателно единствено при грижа за някой, който има доказана инфекция от COVID-19, особено ако боравите с дрехите им или почиствате повърхности в дома на болния. Веднага след това носенето им вече не е необходимо. И отново - важно е как се свалят и изхвърлят. Хората, които искат да защитят себе си и своите близки хора от коронавирус, трябва по-скоро да следват познатите вече защитни и хигиенни мерки и да избягват ръкавиците за еднократна употреба. Или просто да измиват старателно със сапун и да дезинфекцират добре ръцете си, да пазят дистанция и да си стоят у дома. А много подробни инструкции за правилната употреба на еднократни ръкавици дава в Twitter ученият д-р Джекклин Гил. Те, в общи линии, включват изброените по-горе предупреждения.