Руди Джулиани отхвърли обвиненията в незаконни опити да задържи Доналд Тръмп на власт след поражението му на изборите през 2020 г., когато бе изправен пред съд в Аризона заедно с още 10 обвиняеми. Пледирането на Джулиани за невинност по деветте обвинения в престъпления дойде дни, след като му беше връчен обвинителен акт, докато напускаше парти по случай 80-ия си рожден ден миналия петък.

Джулиани беше последният от 12-те обвиняеми, който получи призовка за изслушването на 21 май, след като службата на главния прокурор на Аризона заяви, че той е избягвал усилията да му бъде връчено уведомление в продължение на няколко дни. Главната прокуратура поиска парична гаранция от 10 000 долара за Джулиани, позовавайки се на проблемите, които е имала с връчването на обвинителния акт, и на общата липса на сътрудничество, според съобщенията. Подобно искане не е било отправено към другите обвиняеми.

Сред другите обвиняеми за ролята им на фалшиви избиратели са двама действащи законодатели - щатските сенатори Джейк Хофман и Антъни Керн. Обвинени са бившият председател на Републиканската партия в Аризона Кели Уорд и съпругът й Майкъл Уорд, както и Тайлър Боуър, член на националния комитет на Републиканската партия и изпълнителен директор на Turning Point USA, и Джим Ламон, който се кандидатира за Сената на САЩ през 2022 г. Другите обвинени в схемата за фалшивите избиратели са Нанси Котъл, Робърт Монтгомъри, Самюъл Мурхед, Лорейн Пелегрино и Грегъри Сафстен.

Очаква се следващия месец да бъдат повдигнати обвинения на още лица, включително на Борис Епщейн, адвокат на Тръмп, и на Марк Медоус, бивш началник на канцеларията на Белия дом. Самият Тръмп е посочен като "неосъден съучастник номер 1" по делото, но не му е повдигнато обвинение.

След като му беше връчен обвинителният акт, Джулиани написа във Facebook, че не е знаел, че властите в Аризона го търсят, докато "някой не ми каза, че има статия в новините, в която се казва, че им е трудно да ме намерят".

В обвинителния акт се твърди, че Джулиани е "оказвал натиск" върху аризонските законодатели и надзорния съвет на окръг Марикопа да променят изборния резултат в щата, който Джо Байдън спечели с повече от 10 000 гласа. Според показанията на Ръсти Бауърс, бивш председател на Камарата на представителите в Аризона, в усилията си да убеди щатския законодателен орган да отмени вота през 2020 г. Джулиани е казал на него и на законодателите, че "нямаме доказателства, но имаме много теории".

Случаят е последният от поредицата юридически проблеми, които сполетяха Джулиани - бивш федерален прокурор, прочут с борбата си срещу босове на мафията - заради опитите му да помогне на Тръмп да отмени вота през 2020 г. Той подаде молба за обявяване в несъстоятелност, след като беше осъден да плати 148 млн. долара обезщетение на двама изборни служители в Джорджия, след като те успешно заведоха дело за клевета срещу него.