Доналд Тръмп все още отказва да признае поражението си преди четири години и не е голяма изненада, че подготвя почвата за ново оспорване на резултата, ако загуби за втори път срещу Джо Байдън.

Потокът от амбициозни републиканци, които се присъединяват към него и отказват да се задължават с признаването на резултата, поражда опасения за повторение на хаоса около 2020 г., в момент, когато Америка се подготвя за реванша между Тръмп и Байдън през ноември.

Много лица имат намерения за вицепрезидентския пост, включително сенаторът от Флорида Марко Рубио, който в неделя заяви пред NBC, че няма да приеме „несправедливи“ избори и обвини демократите, че са се „противопоставили на всяка републиканска победа от 2000 г. насам“.

Рубио имаше предвид неохотните реакции на лагера на Джон Кери и Хилъри Клинтън на пораженията им през 2004 и 2016 г. - но и двамата кандидати своевременно отстъпиха и дадоха път на мирното предаване на властта.

Тръмп твърдеше, че изборите през 2020 г. са били „фалшифицирани“, и оглави съгласувана кампания за насаждане на съмнения относно загубата му от Байдън чрез множество необосновани конспиративни теории, които вдъхновиха щурма на Капитолия на САЩ от страна на неговите поддръжници.

Години на разследване и повече от 60 съдебни дела не откриха доказателства за значителна злоупотреба, но на 17 май Тръмп излъга, че е спечелил „ лавинообразно“ в Минесота - щат, който загуби с повече от 200 000 гласа.

„Ако всичко е честно“

Междувременно предполагаемата криминална схема за отмяна на резултата от изборите през 2020 г., която вървеше паралелно с потока от дезинформация на Тръмп, го натовари с федерални и щатски обвинения в престъпления, включително заговор, възпрепятстване и рекет.

Възприемайки същата позиция и за 2024 г., той отказа да се ангажира с уважаване на резултата в поредица от интервюта.

По-рано през май Тръмп заяви пред The Milwaukee Journal-Sentinel, че би приел резултатите от изборите, „ако всичко е честно“ - като добави, че ще се „бори за правото на страната“, ако има съмнения за измама.

Въпросите от страна на медиите относно приемането на изборните резултати са нещо ново, тъй като преди ерата на Тръмп беше ясно, че кандидатите, които изразяват безрезервна подкрепа за демокрацията, по-скоро ще подсилят, отколкото да навредят на политическите си амбиции.

Но многобройните кандидати за вицепрезидент на Републиканската партия се затрудняват да разграничат подкрепата за демокрацията от подкрепата на Тръмп, като предпочитат да се презастраховат по въпроса дали ще приемат резултата от изборите през ноември като окончателен.

Председателката на конференцията на републиканците в Камарата на представителите Елиз Стефаник, която е спрягана за кандидатура на Тръмп, беше първата от потенциалните му избранници за вицепрезидент. Тя отказа да каже дали ще подкрепи с гласа си удостоверяването на резултатите от изборите през 2024 г.

През януари Стефаник заяви, че би приела само „законни и валидни избори“, въпреки че не дефинира своите думи, както и Рубио.

„Сигурност и цялост"

Не го направи и сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс, друг твърдолинеен консерватор в списъка на кандидатите за вицепрезидент, който каза пред Си Ен Ен, че би приел резултатите само ако гласуването е било „свободно и честно“.

Колегата на Ванс, сенаторът Тим Скот, друг фаворит във „вицепрезидентските залози“, беше многократно притискан в интервю за Ен Би Си да каже дали ще приеме резултатите от ноември и не пожела да го направи.

И губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргъм - който заедно със Скот беше победен от Тръмп в първичните избори за президент на Републиканската партия, но след това намери благосклонност - по подобен начин се застрахова по въпроса.

Чарли Колън, главен стратег в консервативната политическа консултантска компания RED PAC, посочи, че републиканците в ерата на Тръмп ще продължат да се позиционират като партия „на сигурността и честността на изборите“.

„Изключително важно е тези кандидати да станат признати авторитети в области, които намират отклик сред избирателите, тъй като това ще укрепи листата на Републиканската партия в навечерието на ноември“, каза той пред АФП.

Политологът Никълъс Крил от Колежа и държавния университет на Джорджия заяви, че замазването на очите отразява факта, че републиканците просто не могат да признаят поражението на Тръмп през 2020 г., без да застрашат позициите си в партията.

„Партията вече не е обвързана с идеология, а с идолопоклонничество, което я прави по-близка до култ, отколкото до съвременна политическа партия“, смята той.

Франки Тагарт, Агенция Франс прес