сн. YouTube

Емил Конрад - това е името на първия произведен на българска почва тийнидол. Ако някой има и най-малкото съмнение, просто трябва да напише в Google на кирилица „книжарница", „опашка", „Емил Конрад" и ще види как доскоро неизвестният за широката публика  влогър (блогър, който създава видео) събира стотици подрастващи на опашки за книги и автографи. Във всички градове с премиери на дебютната му книга „Нещата, на които не ни учат в училище" го посрещат километрични опашки от млади хора, които искат автограф и крещят френетично при появата му. В София маратонът за подписи на Конрад продължи дълги часове. Бургас пък бе на ръба да пусне кръв, защото охраната не успя да се справи с огромното множество, дошло на място за среща с новия си любимец. На полицаите се наложи дори да свалят млади хора от дърветата, за да не стане инцидент. В Пловдив километричната опашка блокира Главната, а домакините тичаха и откупуваха от други книжарници книгата, за да не останат тийнейджърите без свой екземпляр. Реакциите на младите хора бяха безпрецедентни - „той е като Исус Христос", „щях да умра от срам, толкова се радвам, че се видяхме", „жесток, обичам го", „чакам го с нетърпение пак", „струваше си чакането на опашката". Те влизаха с нетърпение на групи от по няколко души, получаваха автограф и снимка.
На какво дължи славата си симпатичният младеж, който с умна стратегия и търпеливост успя да прескочи зад стената на недоверието и да се превърне в душеприказчик за младото поколение? Историята на Емил далеч надхвърля истерията около дванадесетте истории за лъжата, страха, щастието, очакванията, които споделя в книгата си. Общуването му с тийнейджърите е от години чрез профилите му в различните мрежи за споделяне. Там Конрад показва клиповете си, в които с чувство за хумор и ирония коментира различни ситуации и проблеми, близки до младите хора. Регистрира милиони гледания. Често идеите и реалните истории са споделени точно от тийнейджърите. Така се стига и до дебюта му на литературна сцена.
Поканата идва от българското подразделение на „Егмонт" за дебют с близо 26,000 бройки първоначален тираж. Това е едва вторият български автор, чиято творба попада в каталога на издателството. „Нещата, на които не ни учат в училище" излиза със специалния знак „Кубар" за проекти, чийто начало е тръгнало от интернет пространството. В момента издателите обмислят допечатка на тиража. Освен 12-те истории, които отговарят на 12-те класа в училище, в нея ще има тринадесета глава - тя принадлежи на читателите. Всеки фен на Емил може да допише книгата и да му изпрати историята си. Току-виж попаднала в новия тираж.
Преди обаче да се случи това, „Егмонт" направи първата стъпка в превръщането на Конрад в рекламна индустрия. Пусна два вида тениски с корицата на книгата, предлага ги на специални промоции и дори ги доставя безплатно при онлайн поръчка. Емил също не пести сили да рекламира себе си. В разгара на националното си турне той активно постваше в социалната мрежа различни свои коментари, с които предизвикваше реакция от феновете си. В употреба вкара и 70-годишната си леля, която засне във видео. Жената отговаряше на въпроси като „какво би избрала - модзила, опера, експлорър или хром". Логично лелята отговори с единствената позната за нея дума - „опера". Изводът на Емил беше в типичния му стил: „Ето виждате ли, че и възрастните хора се справят с интернет." Може би като жест и към останалите поколения, които също могат да научат нещо от книгата му.
Независимо от изненадата и неразбирането на възрастните явлението „Конрад" е факт. Популярността му не отменя четенето на други книги, но е показател колко важна е рекламата. Затова не изненадва и новината, че Емил не просто твори и провокира в интернет пространството, а се и издържа, при това добре. Следващата му крачка няма да е изненада. Докато е на върха на популярността, да пусне нова книга. Дали съдбата  ще е като на „Нещата, на които не ни учат в училище", никой не може да прогнозира. В издателския бранш не един и двама прогнозират, че Емил Конрад е еднодневка, която ще падне от върха само след месец, когато завършва литературното му турне. Други обаче припомнят, че от 2006 г. влогърът системно и последователно трупа популярност с видеата си и се радва на огромен интерес в интернет вече близо 10 години. При това незабележимо и за медии, и за наблюдатели. Чак да не повярва човек!

Кариера от 17-годишен


Емил Конрад качва първото си видео в интернет, когато е едва на 17 години, първоначално на английски език. Голяма популярност набира няколко години по-късно, когато - вече на български - в своите клипове започва да разказва по забавен и атрактивен начин за нещата, които му се случват в реалния живот. Снима в дома си и сам обработва видеата си. Създава различни персонажи, най-известният от които е Силвето. Най-популярните му поредици от видеа са „Истината или се осмеляваш" и „Войната на половете". Днес Емил има над 200 хиляди фенове във Facebook, над 133 хиляди абонати в YouTube и над 18 хиляди в българския портал за видеосподеляне VBox7.