Президентът на САЩ Джо Байдън може да наложи първото си вето, откакто е на власт, след като Сенатът  гласува за отмяна на правило на Министерството на труда, позволяващо на пенсионните фондове да вземат предвид прогресивни принципи при вземането на инвестиционни решения, предаде АФП.

Горната камара на Конгреса се контролира от демократите на Байдън, но при вота имаше трима отсъстващи и двама бунтуващи се членове на групата им, което позволи на републиканците да приемат мярката с 50 срещу 46 гласа.

Републиканците от Камарата на представителите одобриха своята версия във вторник с помощта на един демократ, но Байдън се зарече да наложи вето на резолюцията, която ще забрани на управителите на активи на пенсионни фондове да вземат предвид екологичните, социалните и управленските фактори (ESG).

"Тази администрация е готова да застраши пенсионирането на 152 милиона американци, използвайки техните пенсионни спестявания, за да финансира политическа програма", заяви сенаторът републиканец Бил Касиди,"Мениджърите на активи трябва да приоритизират единствено най-добрата възвръщаемост, когато инвестират пенсионните спестявания на своите клиенти. Днешното действие на Конгреса изисква Белият дом да държи ръцете си далеч от пенсионните спестявания на американците."

Сенаторът републиканец Бил Касиди

Демократът Джон Тестър, един от бунтовниците, който ще се бори за преизбране през 2024 г., заяви, че правилото застрашава пенсионните спестявания на семействата, изправени пред по-високи разходи за живот, когато законодателите трябва да гарантират, че те са на "възможно най-силна основа".

Министерството на труда възстанови правилото през ноември, отменяйки стремежа на бившия президент Доналд Тръмп да накаже управителите на фондове, които вземат предвид изменението на климата при вземането на решения. Демократите изтъкнаха, че политиката е неутрална по отношение на това как се вземат предвид факторите ESG, стига инвестиционният фонд да изпълнява задълженията си към бенефициентите.

Големи инвестиционни фирми като BlackRock приветстваха правилото, което администрацията на Байдън оформи като финансов стимул за инвеститорите, загрижени за климатичния риск. Ръководените от републиканците щати обаче оказват натиск върху фирмите за това, че уж бойкотират петролни и газови компании като част от "отговорни" инвестиционни стратегии - обвинение, което беше отречено от много от посочените изпълнителни директори.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, смятан за вероятен кандидат за президент на Републиканската партия през 2024 г., заяви миналата година, че основаването на инвестициите отчасти на практиките на ESG е признак на неприемлива "идеологическа програма".

Рон Десантис

"Това правило не се отнася до това да се каже, че лявата или дясната позиция по даден екологичен, социален или управленски въпрос е "правилна" - заяви сенаторът от Демократическата партия Пати Мъри, "Става дума за признаване, че тези фактори са разумни за разглеждане от управителите на активи."

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър обвини републиканците, че подкопават свободния пазар и вкарват "твърда дясна идеология във вземането на решения в частния сектор".

"Те казват, че става въпрос за будителство, че това е култ, че това е някаква сериозна намеса във финансите. Това са същите предсказуеми, некреативни и непродуктивни нападки, които използват за всичко, което не им харесва", каза той.

Междувременно групата за защита на околната среда " Sierra Club" призова Байдън да изпълни обещанието си да наложи вето на "опасното начинание".