Министърът на правосъдието на САЩ Мерик Гарланд заяви в сряда, че шефът на руската паравоенна група "Вагнер" Евгений Пригожин е "военнопрестъпник", предаде Франс прес.

"Мисля, че имаме повече от достатъчно доказателства в подкрепа на становището ми", заявиГарланд по време на изслушване в Сената.

Групировката "Вагнер" "носи отговорност за нападения срещу украинци в Донбас, включително за използването на затворници от руски наказателни колонии като пушечно месо", заяви министърът.

"Това, което те вършат, е невъобразимо, и ние трябва да направим всичко по силите си, за да им попречим“, каза още Гарланд, като обеща да помогне на украинското правосъдие да разследва тези престъпления.

Генералният прокурор на Украйна Андрий Костин наскоро обяви, че започва разследване на Пригожин за "военни престъпления". 61-годишният бизнесмен, натрупал богатство в ресторантьорския бизнес, неотдавна призна, че през 2014 г. е създал групата "Вагнер" и е създал "ферма за тролове", за да води пропагандни кампании по интернет.

През 2018 г. Пригожин беше обвинен от САЩ за намеса в изборите в страната през 2016 г.

"Вагнер" е смятана от Вашингтон за транснационална международна организирана престъпна група, подобно на италианската и японската мафия.

Американски конгресмени настояват тя да бъде определена като "терористична група". По време на изслушването Гарланд каза също, че САЩ са "подкрепили" европейските усилия за създаване в Хага на "международен координационен център за съдебно преследване на престъплението "агресия", който трябва да започне работа през лятото.

Що се отнася до създаването на специален трибунал, има опасения, с които трябва да се съобразим, как работата му би засегнала нашите собствени войски, каза още министър Гарланд.