55 секции за гласуване на извънредните парламентарни избори на 9 юни ще бъдат разкрити в САЩ, а още 16 – в Канада. Срокът за подаване на заявления изтече на 14 май, а броят на секциите беше обявен три дни по-късно. 

За сравнение, на последните парламентарни избори през април миналата година бяха разкрити 56 секции в САЩ и 15 в Канада. 

Автоматични секции са разкрити в дипломатическите мисии и на местата, където на предните избори са гласували над 100 души. В САЩ автоматичните секции са 43.

„В САЩ се събраха над 40 заявления на 12 места, само в Сан Антонио нямаше достатъчна активност този път! С интерес видях българи, подали заявления в Хавай, Монтана, Мейн, Делауеър, а в много други щати като Оклахома, Айова, Дакотите, Луизиана, Алабама, Айдахо, Ню Мексико, Небраска, Канзас, Вашингтон, сме ги тренирали, за жалост, нашите сънародници  с желание да гласуват там да не подават заявления дори…“, написа във Facebook профила си Даниел Дженев от Мрежата на изборните доброволци в САЩ.

Общо 

769 ще са избирателните секции в чужбина

Във всички тях ще се гласува на предсрочните парламентарни избори, но в някои от секциите няма да може да се гласува на изборите за Европейски парламент. 

Данните от сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) разкриват тенденция към намаляване на интереса при подаването заявления за гласуване в чужбина. Този път броят на потвърдените заявления за гласуване в парламентарни избори е 38,288, което е с близо 9 хил. по-малко в сравнение с вота на 2 април (тогава бяха малко над 47 хил.). Заявления за гласуване за евродепутати са подали 9,702 български граждани.

Въпреки тенденцията за намаляване броя на заявленията за гласуване в чужбина (през 2021 г. техният брой достигна рекордните 88 хил.) не може да се направи извод за очакваната избирателна активност зад граница, тъй като по-малкият брой заявления не означава непременно отслабване на интереса към предстоящите избори. 

Заявления за откриване на секции са постъпили от 72 държави, като за пореден път най-много са подадени в Турция – 23,537. Въпреки това, и там се наблюдава спад в активността при изпращането на заявления. Подобна е ситуацията и в Западна Европа и САЩ – във Великобритания броят на заявленията е 2,325 (с около хиляда по-малко в сравнение с април 2023 г.), в Германия – 2,713, и в САЩ – 1,310. Само по едно-две заявления за разкриване на секция има подадени за Аржентина, Алжир, Виетнам, Египет, Индонезия, Нигерия и Саудитска Арабия.

Най-много заявления за гласуване за евровота има постъпили от Германия (2,648) и Испания (1,310).

Избирател, който не е декларирал предварително къде иска да гласува, може да упражни правото си на вот във всяка секция зад граница, като на място попълни декларация по образец, че няма да гласува другаде. Подалите заявления за гласуване в чужбина пък ще бъдат заличени от избирателните списъци в България, сочи Изборният кодекс. Процедурата започва отначало при всеки избори. Тоест, веднъж подадено заявление за гласуване в чужбина, води еднократно до заличаване от избирателните списъци в България само за съответните избори.

Традиционно 

най-много са секциите в Турция 

- този път 166. Във Великобритания ще има 118 секции, а в Германия – 103. В Испания се разкриват 64 избирателни секции, в Русия секциите са две – в Москва и в Санкт Петербург. В Гърция ще бъдат разкрити 28 секции, а в Северна Македония – общо шест.

Все още се чака разрешение от някои държави за разкриване на секции извън дипломатическите мисии, където се разкриват по право. За такива извън посолствата и консулствата Министерство на външните работи изпраща запитвания.

Чехия е дала разрешение за образуване на секции само на територията на дипломатическото представителство, предвид което е невъзможно местата Бърно, Ихлава, Либерес, Млада Болеслав и Пилзен да бъдат определени като места за гласуване извън страната – посочва ЦИК.

Германия дава съгласие за гласуване на територията на страната, като по изключение се допуска гласуване в конкретни населени места с конкретни адреси. В тази връзка Министерството на външните работи предлага на ЦИК Хоф да бъде определено като място за гласуване извън страната, съответно да бъде образувана секция под условие, че бъде получено съгласие на приемащата държава за произвеждане на изборите до получаване на конкретно разрешение в срок не по-късно от 27 май 2024 г.

Посланиците ни в Норвегия, Япония и генералния консул в Одрин пък са направили предложения за разкриване на избирателни секции съответно в Кристиансанд, Осака и разкриване на втора избирателна секция в Капаклъ.

Превозът на бюлетините и машините за гласуване, с които ще се проведе вотът, ще бъде организиран от Министерството на външните работи. Всяка машина ще бъде транспортирана като дипломатическо карго.

Куфарите, в които ще са машините, ще са пломбирани. Министерство на външните работи ще отговаря и за обратното транспортиране на машините към България. В момента те се съхраняват в складовете на „Карго Партнер“.

Списък на секциите в САЩ:

Алтамонт Спрингс – Орландо, Флорида

Арлингтън Хайтс, Илинойс, Културен център „Магура“

Атланта, Джорджия  

Атлантик Сити, Нортфийлд, Ню Джърси  

Бостън – Билрика

Бостън – Нютън

Брумал, Пенсилвания, Филаделфия

Бъфало, Ню Йорк

Вашингтон (Посолство 1)

Вирджиния Бийч, Вирджиния

Далас, Тексас 

Денвър, Колорадо

Дес Плейнс 1, магазин „Малинчо“, Илинойс

Дес Плейнс 2, Център „Малката България“, Илинойс

Дес Плейнс 3, Център „Малката България“, Илинойс

Детройт, Мичиган

Джаксънвил, Флорида

Индианаполис, Индиана

Конкорд, Калифорния

Лас Вегас, Невада

Лос Анджелис (Генерално консулство)

Маунт Проспект, Илинойс, Културен център „Българика“

Маями - Форт Лодърдейл, Флорида

Милуоки, Уисконсин

Минеаполис, Минесота

Нантъкет, Масачузетс

Нашвил, Тенеси

Нейпълс, Флорида

Норуолк, Кънектикът

Ню Брънсуик, Ню Джърси

Ню Йорк (Генерално консулство)

Ню Йорк, Куинс

Остин, Тексас

Питсбърг, Пенсилвания

Портланд, Орегон

Ричмънд, Вирджиния

Роли, Северна Каролина

Сакраменто, Калифорния

Сан Диего, Калифорния

Сан Франциско, Калифорния

Сейнт Луис, Мисури

Сейнт Питърсбърг, Флорида

Сиатъл – Едмъндс, Вашингтон

Синсинати, Охайо

Солт Лейк Сити, Юта

Сънивейл – Сан Хосе, Калифорния

Такома Парк, Мериленд

Финикс, Аризона

Хаянис-Кейп Код, Масачузетс

Хинсдейл, Илинойс  

Хюстън, Тексас

Чикаго (Генерално консулство)

Шарлът – Матюс, Северна Каролина

Шилер Парк, Илинойс

Ървайн – Тъстин, Калифорния

 

Секции в Канада

Отава (Посолство)

Брамптън

Ванкувър

Вон

Едмънтън

Калгари

Квебек

Китченер

Монреал 1, Българска православна църква „Свети Иван Рилски“

Монреал 2, Кот де Неж

Монреал 3, Гринфийлд парк

Монреал 4, Южен бряг

Монреал 5, Западен бряг

Ниагара Фолс

Торонто (Генерално консулство 1)  

Торонто (Генерално консулство 2)