Над 5 хиляди българи се събраха в неделния ден в чикагското предградие Елк гроув вилидж за третия Парад на България по случай най-светлия ни празник - 24 май.

Парадът, посветен на Деня на българската азбука и култура, започна в 12 часа с манифестация на българчетата от южния паркинг на Elk Grove High School (вход 29) и продължи до началото на близкия Rotary Green Park. Шествието продължи към сцената с интересна програма, детски кът, музика и танци, вкусна храна, студени напитки, игри и много забавления за цялото семейство.

Близо 30 български училища, детски градини културни центрове, фолклорни състави и родолюбиви организации се включиха в парада и фестивала, организиран от Генералното консулство на България в Чикаго и кметството на Елк гроув вилидж.

Генералният консул в Чикаго Светослав Станков обяви, че скоро изпитът за шофьорски книжки в щата Илинойс ще може да бъде полаган и на български ези.

До края на годината ще бъде направен и нов, съвременен превод на пътеписа на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“ в двуезично издание.

Генерален спонсор тази година е Васил Байрактаров, собственик на транспортната компания MGL  и с подкрепата на консултантската компания Prospect Licensing and Consulting, Eurotrans expressр, Des Plaines Eye Care Center, White Mountain Yoghurt и Wise Guys Construction. Медиен партньор за трета година е BG VOICE. 

В програмата на българския фестивал се включиха фолклорните състави и децата от българските училища, а специлен гост беше гранд дамата на българската музика Йорданка Христова.

Най-смелите пък пробваха сили в хайдушките игри, надуваемите замъци и на футболното игрище.

Грандамата на българската поп музика Йорданка Христова бе специалният гост в програмата след Парада. Заедно с нея на сцената се качиха певицата от Чикаго Диана Симеонова, талантливи деца от българските училища и фолклорните ни състави.

Парадът е поредният акт на безпрецедентно обединение на българската общност и събира на едно място всички български училища, фолклорни и танцови състави, културни организации. Парадът се организира от Българската асоциация за обмен на изкуство и култура (BACE), кметството на „Елк Гроув Вилидж“ с патронажа на Генералното консулство на Р България в Чикаго.