Загадка с 27-годишна давност е на път да бъде най-сетне разкрита. Властите намериха останките на дете, отвлечено, изнасилено и убито през 1989 година. Неговият евентуален похитител изглежда си е признал за деянието. Трупът бе намерен в Централна Минесота. Той е на Якоб Ветерлинг, 11-годишен. Неговото изчезване принуди властите на щата да променят законите за сексуалните престъпления. Даниел Джеймс Хайнрих, заподозрян за отвличането на детето, е завел ФБР до тленните останки, потвърждава източник от силите на реда. Хайнрих бе притиснат от агенти на бюрото да признае, че е извършил престъплението. Той бе извеждан от затвора поне два пъти през миналата седмица. На мястото, където са намерени останките, били открити и дрехите на детето.

Якоб Ъруин Ватерлинг е роден на 17 февруари 1978 г. Той изчезва на 22 октомври 1989 г. Детето е от Сейнт Джоузеф, Минесота. На 22 октомври 1989 г., малко след 21 часа, Якоб, по-малкият му брат Тревър (10) и техният приятел Аарон (11) отишли с колелетата си до клуб да наемат видеокасети. Още преди да влязат вътре, от близката алея изскочил въоръжен и маскиран мъж, който наредил на момчетата да хвърлят моторите си в канавката и да легнат с лице върху земята. След това той попитал всяко от децата на колко е години. Спрял се на две и викнал на Тревър да бяга към близката гориста местност, без да се обръща назад, ако не иска да бъде застрелян. Похитителят наредил на останалите две момчета да си покажат лицата. Харесал си Якоб и наредил на Аарон също да бяга, без да гледа назад, за да не умре. Това е последният път, когато Ватерлинг е видян жив.

Дълги години случаят остава загадка. Не е ясно нито къде е отвлечено детето, нито дали въобще е живо. През 2004 г. местната преса за първи път публикува полицейски доклади, от които се разбира, че похитителят се е измъкнал с изоставена кола. Там пише също, че десет месеца преди отвличането на Ватерлинг друго момче е било похитено, хвърлено в кола, а после изнасилено, преди да бъде освободено. Случаят много напомня на този с Джейкъб с тази разлика, че при него няма убийство. Нападателят отново е използвал пистолет, а след изнасилването казал на момчето да бяга, без да се обръща назад, ако не иска да умре. Това престъпление е станало на десет мили от мястото, където са били засечени Ватерлинг, брат му и техният приятел.

В началото на 2009 г. полицията в Милуоки откри записи на детска порнография, сред която някои разпознаха и лицето на Ватерлинг. Записите бяха намерени в дома на Вернон Зайц (62) от Уисконсин. Обискът в дома на Зайц бе извършен малко след смъртта му заради разследване на друго престъпление. Освен дисковете с детско порно в дома бяха намерени предмети, свързани с изчезнали деца и карти на градовете, където е имало отвличания на малолетни. Установено беше, че самият Зайц е бил отвлечен и измъчван през 1959 г., което е отключило влечението му към хора от собствения пол, а впоследствие и педофилия. Но историята с Ватерлинг остава неразплетена. Как видеото е попаднало при Зайц, откъде той се е снабдил с предметите на останалите деца, бил ли е участник в престъпна банда, или просто е част от педофили потребители, които са купували детско порно и детски предмети - всичко това остана неразкрито.

Полицията стигна до следа едва през май 2014 г., след като разследва данни за друг инцидент в Минесота, станал две години преди отвличането на Ватерлинг. Между лятото на 1986 г. и пролетта на 1987 г. са били нападнати петима юноши. За инцидента не е арестуван никой. Властите обаче се връщат към този случай и отново разпитват жертвите. Те се свързват и с блогър, който прави собствено разследване на случаите и е стигнал до извода, че вероятно един и същи човек е насилвал деца в район, разположен само на 40 минути от другите местопрестъпления.

През октомври 2015 г. Даниел Джеймс Хайнрих получи обвинения за изчезването на Ватерлинг. Оказва се, че той е бил сред заподозрените още през 1990 година. Тогава му е била взета и ДНК проба, но по онова време не е бил обвинен в престъпление. По-късно се установи, че пробата му съвпадна с улики от друг случай на отвлечено 12-годишно дете. Но понеже това е станало през януари 1989 г., давността е изтекла и Хайнрих нямаше как да бъде подведен под отговорност. Полицията обаче издаде заповед за обиск на жилището му, където бе намерена детска порнография, а сред нея униформените съзряха и лицето на Ватерлинг. На 28 октомври 2015 г. Даниел Хайнрих бе арестуван.

След като дълго време отричаше вината си, на 1 септември тази година той реши да сътрудничи на властите и ги заведе до мястото, където е заровил трупа на Ватерлинг. Три дни по-късно братът на момчето и неговата майка потвърдиха, че останките са на Якоб. „Всичко, което мога да кажа, е, че това е Якоб и че нашите сърца са разбити", обяви майка му Пати Ватерлинг.

Четири месеца след отвличането на детето им родителите на Якоб основаха фондация

„Якоб Ватерлинг", която да помага на други близки на изчезнали деца. През 1994 г. е приет т. нар. Закон на Якоб, който засилва наказанието за отвличане на малолетни. В чест на Якоб в родното му място един от мостовете е кръстен Мост на надеждата.