сн. „Дарик“

Бившият кмет на гр. Съединение Евгени Маринчешки, загинал при загадъчна катастрофа на автомагистрала „Тракия" преди три години, бе посочен като един от подбудителите на убийството на митничаря Георги Дребчев. Това става ясно от документи, издадени преди няколко дни от окръжната прокуратура в Пловдив. По време на разпитите там свидетел е заявил, че Маринчешки имал бизнес спорове с митничаря, което вероятно го мотивирало да плати за неговото ликвидиране. По данни на разследването за изпълнението на мократа поръчка са дадени 60,000 лева в торба. Част от парите са отишли при някой си Божидар Атанасов, обвинен за пряк извършител на убийството.
Георги Дребчев, старши инспектор в отдел „Икономически режими" в митницата в Пловдив, бе застрелян с един куршум в гърба на 13 юни 1999 г. Убиецът натиснал спусъка около 23:45 ч. пред блока му в жк „Тракия", когато мъжът се прибирал в дома си. Преди да влезе във входа, митничарят оставил колата от другата страна на блока. Минал под тунела в междублоковото пространство, където го издебнал изпълнителят на поръчката. Съседите чули последните му викове: „Убиха ме, убиха ме!" Две години преди разстрела Дребчев бил личен шофьор на шефа на пловдивската митница Димитър Толев. По-късно е назначен за инспектор. „Надявам се след толкова години да има възмездие за смъртта на сина ми. Той не бе направил на никого нищо лошо. Всеки ден ходим на гробището, мъката ни няма край", казва майка му Стоянка.
Разплитането на смъртта на митничаря започна през септември миналата година, когато българското МВР обяви, че отваря „студените досиета" и тръгва по изстинали следи на убийства от края на 90-те години.

Сега прокуратурата обвинява 49-годишния Божидар Атанасов за пряк извършител, Иван Шиеков (67 г.) за негов помагач, а за подбудител е посочен Иван Карабелов (45) от гр. Съединение. Преди няколко седмици той бе пуснат под домашен арест. На разпитите Карабелов не е отрекъл, че Маринчешки е бил подбудител. Не е изключено и имената на други хора да изскочат в схемата, смятат разследващите.

Близките и приятелите на Маринчешки категорично отричат и не вярват да е замесен. Изкараха го от гроба, за да прикрият следи или защото няма кой да го защити, говорят хората. Когато станал разстрелът, Маринчешки не е бил кмет, занимавал се е с бизнес в града. Дребчеви пък имали фурна и цех за обработка на кожи в Съединение.
Кметът на Съединение катастрофира на 21 януари 2012 г. на път за погребение на свой близък в Габрово. Той пътувал с „Ауди А6". Колата му се завъртяла на мокър участък край село Труд и се блъснал в мантинелата. Повече от 20 дни престоя в болницата. Заради травми, счупвания и белодробна контузия умира на 3 февруари 2012 г. Като причина за катастрофата се посочи шофиране с несъобразена с метеорологичните условия скорост, но приятелите му са склонни да приемат друга по-загадъчна версия.