Първата седмица на избрания за президент Доналд Тръмп изглежда толкова объркана и необичайна, каквато беше и кампанията му. Въпросът е дали крайният резултат ще бъде толкова успешен за страната и нацията, колкото изборният резултат на Тръмп.

За седем дни той успя: да всее хаос в екипа си и спре работата по прехода към Белия дом, като смени ключови хора по върха и даде контрол на зет си; назначи за дясна ръка в Овалния кабинет подкрепяния от неонацистите и расистите Стив Бенън - медиен шеф без държавнически опит; отметна се от обещанията си да отмени Обамакеър, да строи стена по границата с Мексико и да назначи специален прокурор, който да разследва Клинтън; затвори се в "Тръмп таур" за 6 дни, а когато излезе, наруши обичайния протокол и не предупреди екипа и медиите, които пътуват с всеки президент; напълни екипа си с лобисти и стари играчи от Вашингтон въпреки обещанието си да "източи блатото" от точно такива хора; поиска най-висок достъп до класифицирана информация за трите си деца, които му помагат във вземането на ключови решения въпреки обещанията, че те ще ръководят бизнеса му чрез "сляп тръст". 

Шеф на кабината на Тръмп (chief of staff) ще бъде Рейнс Прибус - досегашният шеф на Републиканската партия и близък приятел на председателя на Конгреса Пол Райън, което би трябвало да гарантира бързото превръщане на идеите на Тръмп в законопроекти. Прибус е стар политически апартчик във Вашингтон, но без опит в правителствената работа.

Той ще дели влиянието в Овалния кабинет със Стив Бенън, който получава титлата главен стратег и досега беше шеф на кампанията на Тръмп. Изглежда, че той ще има най-голямо влияние върху милиардера. Бенън е бивш шеф на сайта  Breitbart News, известен със скандалните си и расистки заглавия, който е любимо четиво на неонацистите и расистите в страната. Неслучайно те бяха във възторг от назначението. "Мисля, че това е отлично, каза пред CNN бивишият лидер на „Ку-клукс клан" Дейвид Дюк. - Мисля, че всеки, който помага да се постигне програмата и политиката на избрания за президент Тръмп, която той разви по време на кампанията, е  много добър избор. Добре е да видим, че той държи на тези идеи, които предложи като кандидат." Дюк добави, че Бенън  ще е човекът, който ще създава идеологичната посока на новата администрация. "А идеологията ултимативно е най-важната част от всяко едно управление", заключи бившият лидер на ККК.
Демократите и дори някои републиканци поискаха Тръмп да отмени решението си да назначи Бенън в Белия дом.

Междувременно работата на екипа на Тръмп, който работи за прехода в Белия дом, изглежда спряла заради вътрешни боричкания и война за власт и влияние. През миналата седмица милиардерът смени губернатора на Ню Джърси Крис Кристи с вицето си Майк Пенс на шефската позиция в екипа. Но същинската власт е в ръцете на зетя на Тръмп Джаред Кушнер, който е женен за Иванка Тръмп. Той има стара вражда с Крис Кристи от времето, когато губернаторът е бил прокурор и е изпратил баща му в затвора заради данъчни измами. Сега Кушнер разчиства всички хора в екипа на тъста си, сложени от Кристи. Той има и търкания с лидерите на Републиканската партия.

През миналата седмица по време на визитата си в Белия дом Тръм и екипът му са били шокирани от факта, че в края на мандата на Обама целият екип в Западното крило ще напусне и новият президент трябва да е намерил подходящите хора, които да ги заменят. Мнозина в Републиканската партия обаче се колебаят дали да работят за новата администрация, а и от екипа на Тръмп не искат да предлагат позиции на онези, които не са го подкрепили по време на кампанията, а това е голяма част от партийния апарат.

Бившият съветник от администрацията на Джордж У. Буш Елиот Коен предупреди съпартийците си да избягват "гневния" и "арогантен" екип на Тръмп, след като се е срещнал с тях. Той бил шокиран от тяхната неопитност и посредственост, а най-важното им качество било "лоялност, която не се поставя под въпрос". Коен изрази мнението си в отворено писмо в "Уошингтън пост".

Екипът на Тръмп все пак трябва да запълни около 4,000 свободни позиции в държавния апарат до 20 януари, когато той ще встъпи в длъжност. И тези места бързо се запълват от лобисти и стари познайници във Вашингтон - точно хората, които по време на кампанията Тръмп обеща, че ще изгони от столицата и управлението под мотото "Да изпразним блатото".

Изборът му на човек за позицията на държавен секретар също буди критики. Двамата най-спрягани кандидати за поста са бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани и бившият посланик на САЩ в ООН неоконсервативният привърженик на военна сила Джон Болтън.

Миналото на Руди Джулиани изглежда го прави невъзможен като кандидат за топ дипломат на Америка. След като престана да бъде кмет, той основа адвокатска кантора, която има за клиенти държави като Катар, Саудитска Арабия, политически лидери от Украйна и други страни, които не са в добри отношения със САЩ. Джулиани е вземал пари от чужди правителства, за да произнася речи и да лобира за техните интереси пред властите и бизнеса в САЩ.

Джон Болтън е известен като привърженик на използването на сила по света и беше призовал за бомбардирането на Иран. Неговото назначение би паснало идеално на планираното от Тръмп увеличаване на военните разходи.

За сметка на това новата администрация изглежда, че ще търси намаляването на данъците за най-богатите, орязването на социални програми като Медикейд, Медикеър и някакъв вид трансформация на Обамакеър. Тръмп обещава и масивно харчене за инфраструктурни проекти. Всичко това би увеличило външния дълг на страната с 5,3 трилиона долара в следващото десетилетие, което ще е 105% от БВП спрямо сегашните 77%, което е опасно за икономиката, пресмятат в безпартийния Комитет за отговорен федерален бюджет. Разбира се, не е ясно дали всичко, което Тръмп обеща по време на кампанията, ще бъде изпълнено.

Той вече се отметна от обещанието си да отмени Обамакеър на ден 1 в Белия дом. В първите си интервюта след изборната победа той каза, че е склонен да запази две от основните положения в закона - застрахователните компании да не могат да отказват полици на хора с предишни заболявания и децата да могат да останат към застраховките на родителите си до 26 г. Но не уточни как ще плати за това, ако махне субсидиите и изискването здравната застраховка да е задължителна за всички.

Друго обещание, което симпатизантите на Тръмп крещяха в екстаз по време на неговите митинги, беше "Build the wall". Сега Тръмп казва, че може да приеме ограда вместо стена на някои места по южната граница.

По време на кампанията си той се обяви за масово депортиране на хората, пребиваващи в страната нелегално.

В първото си телевизионно интервю пред "60 minutes" след изборната победа Доналд Тръмп казва, че очаква да депортира между 2 и 3 милиона имигранти без статут.

"Това, което ще направим, е да хванем хората с криминално досие, членове на банди, наркодилъри. Имаме много от тези. Може би 2 милиона, дори 3 милиона. Ще ги изгоним или ще ги арестуваме. Но ще ги изгоним, ако са тук нелегално", казва Тръмп.

По изчисления на имиграционни организации обаче имигрантите с престъпно досие и без статут са около 800 хиляди.

Но новоизбраният президент намеква, че някакъв вид имиграционна реформа е възможна. "След като границата е защитена и всичко се нормализира, ще решим за хората, за които говориш. Те са страхотни хора. Ще решим за тях, но преди това ще искаме да защитим границата", казва Тръмп.

Междувременно кметовете на много градове убежища като Ню Йорк, Лос Анджелис, Сиатъл, Филаделфия, Сан Франциско и Чикаго увериха, че това няма да се промени. В тази градове полицията и властите не питат хората за имиграционния им статут. Кметът на Чикаго Рам Емануел увери имигрантите, че градът винаги ще бъде гостоприемен към тях и ще запази статута си на град убежище и хората без статут ще се ползват от всички услуги на града, включително и образование в обществените училища.

"Към всички, които след изборите във вторник са нервни, изпълнени с тревога, искам да ви кажа - вие сте в безопасност в Чикаго. Вие сте защитени в Чикаго и сте подкрепени в Чикаго", каза в понеделник кметът Емануел на среща, организирана от проимигрантска организация.

По време на кампанията Тръмп заяви, че ще принуди градовете убежища да се откажат от това, като спре парите им от федералния бюджет.

На първата си пресконференция след изборите президентът Барак Обама настоя Тръмп да се въздържи от депортиране на т.нар. дриймъри - хора, чиито родители си ги довели в САЩ нелегално. В момента техните депортации са спрени с указ на Обама.

Разбира се, тези драми в първата седмица на новоизбрания президент са очаквани - той няма никакъв опит в управлението на държавни институции, а екипът му е раздиран от войни за влияние - между роднини, лоялисти и партийни функционери, което се е случвало и на предишни избраници за Белия дом.

А Тръмп засега остава необичайно мълчалив - с няколко туита, затворен в своята крепост на Пето авеню в Манхатън. Вероятно вече е осъзнал какво му предстои.