Кристо по време на откриването

Кристо продължава да работи в дует с любимата си Жан-Клод, въпреки че тя си отиде от този свят преди четири години. Голямата изложба, която се откри в Музея за съвременното изкуство в Сан Диего, е поредното доказателство за това. Кристо отново я подписа със своя астрален близнак - съпругата му и той са родени на 13 юни 1935 година. Вернисажът на световния художник бе открит на рождения ден на Дейвид Коплей - най-големия частен колекционер на Кристо и Жан-Клод в Америка и меценат от класа. Когато умира през 2012-а на 60 години, той завещава творбите на българина и французойката на галерията в Сан Диего. Това е втората по големина колекция на двойката в САЩ след тази в Националната галерия във Вашингтон. В Сан Диего всъщност е първата постоянна инсталация на Кристо и Жан-Клод, която ще остане за дълго. Аранжирана е в този забележителен музей на брега на океана и включва скици, рисунки и снимки на вече изпълнени проекти от 60-те години до днес.

Почитатели на арт двойката са чакали часове пред музея, преди българинът да пристигне. Видян отблизо, Кристо е точно това, което човек си представя за изключителен и уникален творец от световна величина. Той е харизматичен и излъчва енергия, воля и решителност във всеки свой жест и дума. Знае какво иска и как да го постигне. В състояние е да държи захласнати събеседниците си с часове, пише американската преса за събитието.

,,Кристо е не само един от най-големите художници днес, а един от най-великите творци на всички времена. Човек, когото цял свят познава - дори и хора, които нямат нищо общо с изкуството. Заедно с Жан-Клод са известни с това, че не приемат идеи, дарения и спонсорство и сами финансират изявите си", каза при откриването Хю Дейвис, директорът на музея. После повече от час художникът изнесе, както обичайно прави, лекция за своите работи, които създава вече повече от 50 години. ,,Извинявам се за моя акцент. Обикновено Жан-Клод беше по-добрата при тези лекции. Но при такава зала, пълна с фенове, не мога да не ви благодаря за вниманието и съм готов да отговоря на въпросите ви", започна Кристо и продължи да отговаря и да разказва за работите си с чувство за хумор.

Най-предстоящият му проект е ,,Мастаба", недалеч от Абу Даби, който трябва да се реализира догодина. 400-те хиляди барела ще образуват скулптураь по-висока от Хеопсовата пирамида в Египет.

,,Какво мислите за своето изкуство - не като процес, не като нещо материално? Какъв е абстрактният смисъл на вашите проекти?", попита журналистка. ,,Не говоря никога за политика, религия и изкуство, а само за себе си. Егоист съм. Но не виждам при мен нещо по-различно в сравнение с други артисти. Не разсъждавам за своето изкуство, а за своя живот. Изкуството не е професия, а начин на живот. Аз живея изкуството си, това е всичко. Никой не може да притежава работите ми. Никой не може да ги купи. Никой не може да прави нищо с тях. Това е свободата", отговори 78-годишният маестро. ,,Тази вечер е от най-забележителните в живота ми", възкликна на финала посетител в музея.

Равносметката на Кристо до днес е 22 напълно реализирани проекта и над 37 недостигнали до финал поради различни административни пречки.