На 08 юни 2016 година, Българската асоциация на износителите на вино стартира своята първа промоционална кампания New Wines of Ancient Thrace в САЩ с бизнес мисия и търговска дегустация  в ресторант Masraff's в град Хюстън, щата Тексас.  Събитието ще привлече вносители, топ дистрибутори, едни от най-важните търговци на дребно в национален план, медии, представители на големи вериги супермаркети, собственици на ресторанти и винени професионалисти от Хюстън. Няколко  много важни събития са включени в програмата на винарските изби, които ще представят своята продукция в САЩ за първи път и силно вярват, че вината им ще бъдат оценени по достойнство, както  от винения бранш в Америка, така и от винените любители на най-важния винен пазар в света.

Основният търговски семинар на кампанията е насрочен за 11юни от 16:00 - 18:30 в хотел Marriott Woodlands, Хюстън.

New Wines of Ancient Thrace е промоционална кампания на Българската асоциация на износителите на вино (БАИВ), създадена през 2012 г. с основна цел активнo представяне на  вината със Защитено географско указание и Защитено наименование за произход, както и сортовите вина на нови стратегически пазари. Основните дейности на сдружението са популяризиране на виното, организиране на конференции, работни срещи и семинари с промоционални и информационни цели, подкрепа за увеличаване на износа на вино чрез създаването и управлението на проекти, финансирани от фондовете на ЕС,  стъпване на  някои от най- важните световни винени пазари,  както и фокусиране върху новото модерно лице на  вината от Древна Тракия.

БАИВ стартира първата си промо кампания в град Хюстън, Тексас. Проектът ще се осъществи в рамките на 3 години и ще включва: САЩ (Хюстън, Чикаго, Бостън), Китай (Шанхай, Хонг Конг) и Япония (Токио).

"Ние истински вярваме в успеха си", сподели Галина Нифору, председател на БАИВ, дни преди старта на кампанията.  "Качеството на нашите вина, никога не е била толкова високо;  имаме всички необходими дадености, за да бъдем конкурентноспособни на тези пазари - отлично качество, добро съотношение цена/качество, интересни нови за консуматорите местни сортове,  отлична модерна визия и най-вече силно мотивирани винопроизводители, които се стремят да произвеждат все по-добри вина година след година. Аз съм сигурна , че всички винарски изби, които участват в този проект ще намерят правилния дистрибутор и ще започне да продава своите вина на пазара в САЩ.

untitled-1_208Опитвали ли сте някога Мавруд? Или Мелник, Рубин и Гъмза? Опитайте ги, ще останете впечатлени! Нашите вина са наистина най-добре пазената тайна от земята на Спартак! "

Кампанията New Wines of Ancient Thrace гордо подчертава факта, че виното е родено по тези земи още преди 6 хиляди години. Култът към бога на Виното Дионис всъщност произхожда от Древна Тракия. Траките са пили виното си неразредено с вода; основна разлика  от начина на пиене на вино на древните гърци, които са разреждали виното си  с вода в съотношение 3 към 1.

За траките, виното е свещен елемент от религиозните практики. Най-известните  златни и сребърни съдове, които изобразяват ритуали на  винопиене с бог Дионис, са намерени именно в земите на Древна Тракия.

Всъщност точно в Древна Тракия се е зародило винопроизводството, пренесено в различни части на Европа и света след това. Регионът се намира на една и съща  географска ширина с придобилите световна известност региони като Бордо, Южна Франция и Централна Италия.

Древните тракийски традиции, съчетани с модерните технологии в днешно време, дават блестящи резултати. Вината от местните сортове Мавруд, Мелник, Рубин, Гъмза, Димят, Червен мискет  и др. нямат конкуренция.

Страната е разделена на 5 винарски региона, всеки със своя специфичен тероар ​​и климатични условия, но всички, подходящи за производството на висококачествени вина.

Тракийска низина

Районът включва централната част на низината, както и части от Сакар планина. Характеризира се с умерено-континентален климат и благоприятна разпределение на валежите. Някои от най-типичните вина от този регион включва Мавруд, Рубин, Мерло, Сира, Каберне Совиньон и Памид.

Долината на розите

Районът се намира между Стара планина  и Средна гора и в него се произвеждат предимно бели  сухи вина. Розовата долина е родното място на Червения мискет. Това е бял сорт грозде,  с розова ципа, от който се произвеждат ароматни бели вина, подобни на тези от семейството на мускатите. Сред най-известните сортове грозде в тази област са Мерло, Каберне Совиньон и Ризлинг.

Дунавска равнина

Тази област обхваща южните брегове на река Дунав и се характеризира с умерено-континентален климат, горещо лято и слънчеви дни. Обикновено отглежданите сортове лозя в този район са Мерло, Памид, Каберне Совиньон, Гъмза, както и Мускат Отонел.

Черноморския регион

Повлиян от Черно море, този регион се характеризира с мека есен, което го прави подходящ за отглеждане на бели сортове със силна концентрация на захар. Димят, Мускат Отонел и Совиньон Блан, са сред най-често отглежданите лозя в този район. От червените Пино Ноарът определено е звездата на региона.

Струма River Valley

Този регион включва долината на река Струма и е част от историческата област Македония. Климатът е  типично средиземноморски, с мека, дъждовна зима и горещо лято. Характерните сортове грозде, които традиционно се отглеждат тук, включват Мелник, Каберне Совиньон и Мерло.

Местни сортове грозде

Мавруд

Смятан, че датира от Древна Тракия, Маврудът е червен сорт грозде, който в продължение на векове е бил отглеждан единствено в района на древния Philippopolis, северно от  Родопите. Вината от Мавруд са характерни с тъмния си наситен рубинен цвят и мек вкус. Култивирането му е трудно и изисква специално внимание. Въпреки това, уникалните качества на вината, произведени от Мавруд си струват усилията!

Мелник

Мелник е червен сорт грозде, отглеждан в района на поречието на река Струма, характеризиращ се с типичен средиземноморски климат. Според легендата, Мелнишкото вино е сред любимите на Уинстън Чърчил.  Вината от сорта Мелник могат да бъдат много разнообразни, но основното при тях е ефирното тяло, меките танини и екзотичните аромати.

Гъмза

Култивиран от древни времена, сорта Гъмза, известен също като "Кадарка" в много балкански страни, най-добре се отглежда в Дунавския регион. Виното от Гъмза се характеризира с ярък, искрящо червен цвят, с приятен плодов вкус и завладяваща свежест. Сорта изисква студена зима и горещо лято, типичен тероар и поради тези специфични климатични условия се отглежда предимно в района на Дунавската равнина.

Димят

Известен със своето ароматно грозде, сорта Димят се отглежда от векове в региона на Черно море. Вината, произведени от него имат сладък вкус, силен аромат и светлокехлибарен  цвят. Димятът узрява в края на септември. Този сорт е сред най-популярните в Черноморския регион.

Памид

Според легендите, древните траки са били запалени почитатели на Памидовите вина, характеризиращи се с приятна свежест и плодов вкус. Въпреки че е широко култивиран от траките в продължение на векове, днес той се отглежда предимно в района на Тракийската низина.

Рубин

Успешна кръстоска между Сира и Небиоло, с типичен тъмновиолетов  цвят, сортът Рубин е най-вече засаден в района на Тракийската низина. Вината от Рубин се характеризират  с богат и наситен цвят, екзотичен и неповторим вкус. Опитайте ги, ще бъдете изумени!

За повече информация относно промоционалната кампания New Wines of Ancient Thrace:

инж. Галина Нифору, Wine MBA - председател на БАИВ

мейл: [email protected], www.winesofthrace.bg

untitled-2_388