Поредни двама кандидати за кметове в Мексико бяха намерени мъртви в петък и с тях броят на убитите в навечерието на изборите на 2 юни кандидати достигна 17.

Единият е убит в петък в граничния щат Тамаулипас в северната част на Мексико. Ное Рамос Феретис се е кандидатирал от коалицията на опозиционната Партия на националното действие и Институционалната революционна партия, която управляваше Мексико до 2000 г. Той се е кандидатирал за преизбиране за кмет на град Сиудад Манте. Според местните медии е бил намушкан до смърт. Щатът Тамаулипас отдавна е раздиран от войни между наркокартелите.

Друг кандидат за кмет в южния щат Оахака беше намерен мъртъв ден след като беше обявен за изчезнал. Алберто Гарсия се е кандидатирал за кмет на град Сан Хосе Индепенденсия в Оахака. Прокурорите от щата Оахака съобщиха, че Гарсия е бил намерен мъртъв, очевидно пребит до смърт, на остров в язовир близо до града. В миналото в района са действали наркобанди.

Националните избори на 2 юни, които се очертават да бъдат най-изпълнените с насилие в страната.

В началото на април кандидатката за кмет Берта Гайтан бе застреляна часове след като е поискала защита и е започнала кампанията си за кмет на Селая. Гайтан е убита на улица в градче край град Селая, в северния централен щат Гуанахуато. 

Мексиканските наркокартели често са извършвали покушения срещу кметове и кандидати за кметове, за да контролират местната полиция или да изнудват общинските власти за пари. В началото на април президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор призна, че наркокартелите често се стремят да определят кой ще бъде кмет - като издигат свой кандидат или елиминират потенциални съперници.

"Те сключват споразумение и казват: "Този човек ще бъде кмет; не искаме никой друг да се регистрира за участие в изборите" и всеки, който го направи, знае какво да очаква", каза той.

Неотдавнашните убийства накараха правителството да осигури телохранители за около 250 кандидати, но тези, които се кандидатират за общински постове, макар и да са най-застрашени, са последни на опашката за охрана.