Същинският процес срещу 17-те българи в Чикаго, обвинени в престъпна група за източване на кредитни карти, ще започне най-рано през есента на 2015 година. Това прогнозира пред BG VOICE единият от адвокатите по делото. Изводът му дойде след поредното изслушване по делото миналия петък. Причината за забавянето е в огромното количество подслушани телефонни разговори, които трябва да бъдат прегледани и след това преведени. Този процес, изглежда, върви доста бавно. Не е ясно дали адвокатите вече са избрали кой да бъде преводачът на записите. В момента те и техните сътрудници избират кои точно записи са важни и трябва да бъдат перведени на английски. Съдът ще чуе от адвокатите докъде е стигнало превеждането на материалите на 13 февруари догодина, когато е следващото изслушване по делото. Според нашия източник най-оптимистичната прогноза е, че дотогава могат да са готови най-много с половината от преводите.  Около 13 хиляди подслушани телефонни разговора са част от доказателствения материал. Кои от тях са важни за делото и трябва да бъдат преведени, адвокатите решават заедно. Но не всички ще участват в плащането на солидната сума за преводите. Това ще струва около 30 хиляди долара.  Още през лятото защитниците на българите не можаха да постигнат съгласие за това кой как ще плаща. "Аз съм против това всички да си разделят поравно разходите по преводите, защото пропорционално някои хора имат повече записи от други", заяви пред BG VOICE Хейтъм Фараж - адвокат на Младен Георгиев.

След като приключат със записите, адвокатите ще започнат да внасят своите молби пред съда, а някои от обвиняемите може да се признаят за виновни срещу по-леки присъди. Това вероятно са заподозрените само с по едно или две обвинения, които може да са надяват на глоба и пробация. Чак след това вероятно ще започне същинският съдебен процес срещу останалите.

Докато траят всички тези предварителни процесуални действия, българите, които са в ареста, ще останат там. Те бяха арестувани при съвместна акция на ФБР в Чикаго и ДАНС в София на 25 март т.г.

Властите ги обвиниха в пране на пари, банкови измами и измами с кредитни карти. За лидер на групата ФБР посочва Георги Мартов-Мицубишито. Федералните власти следили групата през последните 3-4 години. Именно тогава са натрупани десетките хиляди телефонни разговори между заподозрените.  Според телевизията имало записани хиляди телефонни разговори между членовете на бандата. Така били документирани дейността, структурата и йерархията. Изяснен бил и механизмът, по който се източвали чужди сметки.