Споразумението за прекратяване на огъня между въоръжената групировка "Хамас" и Израел беше потвърдено и от двете враждуващи страни, както и от Вашингтон и Катар, които помогнаха за сключването на сделката, с която временно се прекратява опустошителната война, продължаваща вече седма седмица, предаде Асошиейтед прес.

Израелското правителство съобщи, че в рамките на сделката "Хамас" трябва да освободи до четири дни най-малко 50 от около 240-те заложници, взети при нападението срещу Израел на 7 октомври, а Израел трябва да освободи в замяна някои палестински затворници.

Според египетските държавни медии примирието ще започне на 23 ноември (четвъртък) сутринта. Египет помогна за посредничеството в споразумението за прекратяване на огъня. По данни на здравните власти на анклава Газа от началото на конфликта там са загинали над 14 000 души.

Според Катар примирието трябва също така да позволи влизането в Газа на по-голям брой хуманитарни конвои и осигуряването на  спешна помощ, включително на доставки на гориво.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви преди кабинетът му да гласува в подкрепа на споразумението, че войната срещу "Хамас" ще продължи дори и да бъде постигнато споразумение, припомня АП.