Въоръжените сили на Азербайджан започнаха да обстрелват територията на Армения с артилерия и безпилотни самолети, съобщи арменското министерство на отбраната.

„От 00.05 часа на 13 септември подразделенията на въоръжените сили на Азербайджан започнаха интензивен обстрел от артилерия, голямо калибрено стрелково оръжие по посока на арменските позиции близо до Горис, Сотк и Джермук“, се казва в изявление на военното ведомство.

Отбелязва се, че азербайджанската страна също използва дронове. По-рано за обстрела съобщи арменският депутат, ръководител на парламентарната комисия за защита на правата на човека и обществените въпроси Тагуи Товмасян. Министерството на отбраната на Азербайджан на свой ред обвини арменските военни в мащабна провокация. Баку твърди, че през нощта на 12 септември "подразделения на въоръжените сили на Армения са извършили мащабна провокация в Дашкесанското, Калбаджарското и Лачинското направление на азербайджанско-арменската държавна граница..."

По време на сблъсъците, според азербайджанската страна, позициите на азербайджанските военни са били подложени на обстрел.

„В резултат на това има загуби сред личния състав, повредена е военната инфраструктура“, се казва в съобщението на пресслужбата на министерството.

Подразделенията на азербайджанската армия "предприемат необходимите мерки за неутрализиране на огневите точки на въоръжените сили на Армения и предотвратяване на разширяването на мащаба на военните сблъсъци", добави министерството на отбраната на републиката. Също така в Баку съобщиха за наличието на загуби в жива сила и военна техника на арменските въоръжени сили.

Според министерството като цяло през последния месец "обстрелът на позициите на азербайджанската армия в тези райони с оръжия от различен калибър е бил интензивен и систематичен".

В края на септември 2020 г. военните действия в Нагорни Карабах се подновиха, което се превърна в продължение на дългогодишен конфликт и доведе до цивилни жертви. Страните направиха няколко опита да сключат примирие, но тристранното споразумение, постигнато в нощта на 10 ноември, беше успешно. С посредничеството на Москва Азербайджан и Армения се договориха за пълно прекратяване на огъня и размяна на пленници и телата на загиналите. Ереван предаде на Баку и районите Келбаджар и Лачин, както и част от района на Агдам, които от 1994 г. бяха под контрола на непризнатата Република Нагорни Карабах. Освен това в региона са разположени руски миротворци.