Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви в понеделник възстановяването на втория резервен електропровод в Запорожката АЕЦ.

„Възстановен е 2-ри резервен далекопровод на АЕЦ, което ще позволи на оператора да поддържа едната линия в режим на готовност, а другата ще осигури външно захранване на станцията за охлаждане на реактора и изпълнение на други важни функции за безопасност по време на спирането“, казва се в изявление на агенцията, публикувано на нейния сайт, цитиран от международните медии.

Последният от работещите енергоблокове беше спрян около 03:45 ч. в неделя поради повреда на електропроводи високо напрежение, по които произведеното в станцията електричество се доставяше в системата.

Единственият работещ електропровод минава към териториите, контролирани от Киев, но властите на Запорожка област съобщиха, че тя не е получавала енергия няколко дни.

По подобни причини беше спрян и пети енергоблок на централата. Ръководителят на военно-гражданската администрация на Запорожка област Евгений Балицки каза, че властите не изключват възможността за пълно спиране на работата на централата в случай на редовни обстрели на нейната територия от украинска страна.