Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще бъде на 14 ноември на работно посещение в Република Северна Македония, съобщиха от пресцентъра на парламента. 

Визитата е по покана на председателя на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери. Програмата на посещението предвижда в 09:00 ч.  председателят на Народното събрание Росен Желязков да посети църквата „Св. Спас“ и да положи венец пред саркофага на Гоце Делчев.

След това Росен Желязков ще присъства на събитие в Българския културно-информационен център в Скопие, на което ще бъдат раздадени ваучери за интернет обучения на деца с увреждания, техните родители и преподаватели. В 11:30 ч. председателят на Народното събрание Росен Желязков ще разговаря с председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери.

След срещата председателите на парламентите на България и Република Северна Македония ще дадат изявления за представителите на медиите. Председателите на законодателните институции на България и Република Северна Македония ще присъстват на откриването на изложбата „Сребърна Тракия“ в 13:00 ч. в Археологическия музей на Република Северна Македония в Скопие.

Експозицията е организирана от Националния археологически институт с музей при БАН и в нея са представени 1700 експоната от 18 български национални, регионални и общински музеи. Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери през юни в испанския град Леон. Двамата участваха в Глобалната конференция за отбелязване на Международния ден на парламентаризма. Конституционните гаранции за правата на българите в Република Северна Македония са ключът към развитието на добросъседски отношения, посочи на срещата тогава Росен Желязков.